ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πολύ σπάνιες οι παρενέργειες λέει στο Newsbomb.gr o καθηγητής Σμυρνάκης

Εμβολια Johnson & Johnson
AP PHOTO

Ως πολύ σπάνιες χαρακτήρισε τις παρενέργειες του εμβολίου της Johnson & Johnson το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Εμμανουήλ Σμυρνάκης

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και τις παρενέργειές του, ενημερώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αναμένεται να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα τις προσεχείς ημέρες, δήλωσε στο Newsbomb.gr το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Εμμανουήλ Σμυρνάκης.

Όπως επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – Ιατρικής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ οι θρομβώσεις που έχουν παρατηρηθεί μετά τη χορήγηση του εμβολίου είναι πολύ πιο σπάνιες από ό,τι στο εμβόλιο της AstraZeneca, αν φυσικά αποδειχτεί ότι υπάρχει σύνδεση των θρομβώσεων με αυτό το εμβόλιο.

«Έχουν γίνει 7.000.000 εμβόλια Johnson & Johnson και έχουν καταγραφεί μόλις 6 περιστατικά θρομβώσεων κι ένας θάνατος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά

Πάντως ο κ. Σμυρνάκης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για όσα διαδραματίζονται με τα εμβόλια, καθώς όπως λέει, είναι φυσιολογικό κάποιοι να εμφανίζονται απρόθυμοι στο να εμβολιαστούν.

Παράλληλα υποστήριξε πως στην περίπτωση που η Ελλάδα λάβει λιγότερες δόσεις και υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραλαβές, αναπόφευκτα θα καθυστερήσει η εμβολιαστική κάλυψη, κάτι που θα επηρεάσει και το χρόνο που θα χτιστεί το τείχος ανοσίας ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Οι πανδημίες κάνουν καμπύλες

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Σμυρνάκης σημείωσε πως παρατηρείται μια ήπια πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο παραμένει ζητούμενο αν αυτό το τελευταίο κύμα της πανδημίας ή αν υπάρξει και τέταρτο.

«Οι πανδημίες κάνουν καμπύλες και φαίνεται ότι έχουμε δει την κορύφωση και τώρα παρατηρείται σταδιακή αποκλιμάκωση», αναφέρει το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Την ίδια στιγμή ο κ. Σμυρνάκης τονίζει την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες, να μη χαθεί ούτε ένα εμβόλιο, διότι αυτό είναι τι σημαντικότερο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η χώρα μας παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και η Ελλάδα αναμένει από την συγκεκριμένη εταιρεία μέχρι τον Ιούνιο συνολικά 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο ανακοίνωσε χθες, Τρίτη ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τις καθυστερήσεις που προκύπτουν από την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου κατά του Covid-19 της Johnson & Johnson επισημαίνοντας: «Τηρούμε στάση αναμονής αλλά ο βασικός κορμός του σχεδιασμού μας δεν αλλάζει»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr: Νωρίς για το Πάσχα στο χωριό - Δουλεύουμε για να ανοίξει η εστίαση