ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου & Ορθού

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου & Ορθού

Η σημασία της έγκαιρη διάγνωση και της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση της πάθησης

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου, μας μιλά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου & ορθού, τις αιτίες, τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης με τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών, κυρίως, όμως το ρόλο που παίζει η έγκαιρη διάγνωση στη θεραπεία.

Καρκίνος του παχέος εντέρου & ορθού:
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία πάθηση που εμφανίζεται, συνήθως, κατά την 4η - 5η δεκαετία της ζωής, μας, ενώ ολοένα και περισσότεροι νέοι διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη ασθένεια. Αποτελεί μία νόσο η οποία δεν κάνει «διακρίσεις» με αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίζουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, με το ανδρικό φύλο να διατηρεί ένα «ελαφρύ προβάδισμα».

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής της;
Τα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου & ορθού δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστά. Παρόλα αυτά, μεγάλες διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει καρκίνο. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται η ηλικία ( 9 στους 10 πάσχοντες ανήκουν στο ηλικιακό group των 50ετών και άνω), η διατροφή (κόκκινο κρέας, ευθύνη στο ζωικό λίπος), το αλκοόλ (επιβαρύνει την προδιάθεση), οι πολύποδες (κάποιοι τύποι πολυπόδων ενέχουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου), η κληρονομικότητα, το βεβαρυμμένο προσωπικό ή / και οικογενειακό ιστορικό (γυναίκες με ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών, μήτρας ή μαστού), η ελκώδης κολίτιδα, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, κ.α.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα είναι αρκετά, αλλά ο γενικός κανόνας είναι η ξαφνική αλλαγή των συνηθειών του εντέρου μας, η οποία πρέπει να μας κινητοποιήσει να επισκεφθούμε άμεσα τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, εάν παρατηρήσουμε κάποιο από τα ακόλουθα: ανεξήγητη διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή το αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει πλήρως, αίμα στα κόπρανα, ανοιχτόχρωμο ή σκούρο, κόπρανα στενότερα απ’ ότι συνήθως, γενικά κοιλιακά συμπτώματα, όπως πόνος, πολλά αέρια, τυμπανισμός, «κράμπες» του εντέρου, απώλεια βάρους αγνώστου αιτιολογίας, με ή χωρίς ανορεξία, αδυναμία και εύκολη κόπωση, αναιμία – σιδηροπενία (δηλ. χαμηλός αιματοκρίτης ή χαμηλός σίδηρος σε τυχαία εξέταση αίματος), έμετοι, ίκτερος (κιτρίνισμα στα μάτια και στο δέρμα), κ.α.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr