ΥΓΕΙΑ

Η Υγεία στην Ελλάδα: Ανάγκη για πρόληψη και άμβλυνση των ανισοτήτων - Το Infographic του Newsbomb.gr

Η Υγεία στην Ελλάδα: Ανάγκη για πρόληψη και άμβλυνση των ανισοτήτων - Το Infographic του Newsbomb.gr

Το δικαίωμα στην πρόληψη και στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ως απαραίτητη προϋπόθεση για ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας, προτάσσει η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών, που γιορτάστηκε πριν από λίγες ημέρες.

«Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν την παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών προκειμένου να εμποδίσουν την εμφάνιση μίας ασθένειας». «Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που αντιστοιχούν στις ανάγκες τους. Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε όλους χωρίς διακρίσεις ως προς την οικονομική κατάσταση, τον τόπο κατοικίας, το είδος της ασθένειας ή το χρόνο πρόσβασης στις υπηρεσίες» διακηρύσσει η Χάρτα των Δικαιωμάτων των Ασθενών.

Στη χώρα μας, η βαθιά οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών έχει αφήσει τα σημάδια της στο επίπεδο δημόσιας υγείας, στο θέμα της πρόληψης και της ύπαρξης ανισοτήτων στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, στη διατροφή και τις σχετιζόμενες με αυτήν ασθένειες, στη βρεφική θνησιμότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Health at a glance 2020), στην Ελλάδα το προσδόκιμο ζωής είναι τα 81,9 έτη. Οι κύριες αιτίες θανάτου είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος. Το 22% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών και εξ αυτών το 35% αντιμετωπίζει χρόνια νοσήματα. Η βρεφική θνησιμότητα στη χώρα μας είναι οριακά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (3,5 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις), όμως είμαστε μία από τις τέσσερις χώρες (Κύπρος, Ελλάδα, Βουλγαρία, Πορτογαλία) με το υψηλότερο ποσοστό ελλιποβαρών βρεφών στην Ευρώπη. Στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην παχυσαρκία, καθώς το 22% των 15χρονων είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Η κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερη του μ.ο. της ΕΕ, με 1.616 ευρώ και 2.572 ευρώ αντίστοιχα. Η δαπάνη υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στο 7,8% , ενώ στην Ευρώπη στο 8,3%. Σε Ελλάδα, Κύπρο, Λετονία, Βουλγαρία οι ιδιωτικές πληρωμές για την υγεία είναι πάνω από το 1/3 της συνολικής δαπάνης. Στη χώρα μας κάτω του 10% των δημοσίων δαπανών κατευθύνθηκε στην υγεία, ενώ σε Ιρλανδία και Γερμανία περίπου το 20%. Στην Ελλάδα το μερίδιο της δημόσιας δαπάνης για την υγεία, το 2018 ήταν κάτω από το επίπεδο του 2010.

Ως προς την πρόσβαση στο σύστημα υγείας, οι μη καλυπτόμενες ανάγκες αφορούν το 8% του πληθυσμού. Ένα στα πέντε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος δεν είχε πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη όταν την χρειάστηκε. Επίσης, ένα 8% δεν είχε πρόσβαση σε οδοντιατρική φροντίδα.

Δείτε το infographic του Newsbomb.gr:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κωδικός «ελεύθερο καλοκαίρι»: «Πίσω» από το διάγγελμα Μητσοτάκη - Τα εμβόλια και οι μετακινήσεις