ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Astrazeneca: Oι νέες οδηγίες – Τι ισχύει για τη β΄ δόση και για όσους έχουν ραντεβού

εμβόλιο Astrazeneca

Νέες διευκρινίσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού μετά τη σύστασή για της εμβολιασμό μόνο των άνω των 60 ετών με το εμβόλιο της Astrazeneca

Νέες διευκρινίσεις και οδηγίες δόθηκαν χθες, Τρίτη, για τον εμβολιασμό με εμβόλιο Astrazeneca στην Ελλάδα μετά τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εν λόγω σκευάσματος μόνο στους άνω των 60.

Αρχικά διευκρινίστηκε για όλους όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca και είναι κάτω των 60 ετών ότι θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση, αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Όπως σημειώνεται, όσα άτομα 30–59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με Covid-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό.

Σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους η αρχική απόφαση να εμβολιάζονται με Astrazeneca και οι κάτω των 60 υπολογίζεται ότι οδήγησε στο να αποφευχθούν 1.500 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, 150 διασωληνώσεις και 40 θάνατοι από κορονοϊό.

Ποιοι και πώς μπορούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση

Άτομα που έχουν ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ανεξαρτήτως ηλικίας, συνίσταται να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο, καθώς ο μικτός εμβολιασμός δεν έχει αποδειχθεί ακόμα αν είναι επαρκώς αποτελεσματικός.

Από τη σύσταση αυτή, ωστόσο, εξαιρούνται:

  • Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Στις παραπάνω περιπτώσεις θα επιλέγεται κάποιο από τα διαθέσιμα mRNA εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.

Κικίλιας: Ακολουθούμε τη σύσταση για τη β΄ δόση που εφαρμόζουν άλλες 20 χώρες

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με δύο παρεμβάσεις του την Τρίτη συνέστησε να προχωρήσουν κανονικά στη β΄ δόση του εμβολιασμούς του οι περίπου 500.000 άνθρωποι που έχουν κάνει ήδη την α΄ δόση με Astrazeneca.

Όπως εξήγησε, πάνω από 20 χώρες συστήνουν να γίνει κανονικά η δεύτερη δόση του εμβολίου του AstraZeneca με την Ελλάδα να ακολουθεί την ίδια επιστημονική εισήγηση.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η Ελλάδα έχει φτάσει τους 7 εκατ. εμβολιασμούς και το πρόγραμμα προχωράει πολύ καλά. «Το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε θέματα, κυρίως επικοινωνιακά. Τα εμβόλια, όμως, είναι ασφαλή», σχολίασε.

«Η διευθύντρια του EMA, η κυρία Κουκ, είπε σήμερα για μια ακόμα φορά ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και πρέπει να γίνεται. Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου παραμένουν πολύ περισσότερα από ότι οι οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες και έτσι πορευόμαστε», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το τι απαντά στους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις είναι σε σύγχυση και δεν γνωρίζουν αν πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη, ο κ. Κικίλιας ήταν κατηγορηματικός. «Θα κάνουν τη δεύτερη δόση με AstraZeneca, εκτός αν υπάρχει σύσταση από γιατρό και σοβαρός λόγος για να μην το κάνει κάποιος»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιασμός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18 ως 24 - Το στοίχημα με τους απρόθυμους και τα προνόμια