ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ποια χαλάρωση; Μάσκες παντού - Για ποιους «κλειδώνει» η τρίτη δόση

μάσκες κορονοϊός τρίτη δόση εμβολίου
Associated Press

Ειδικοί επαναφέρουν το ζήτημα της καθολικής χρήσης της μάσκας, ενώ φαίνεται πως ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με την χορήση της τρίτης δόσης του εμβολίου.

Στις αρχές του καλοκαιριού και σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, πολλές χώρες ήραν το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρούει «καμπανάκι» κινδύνου.

Ειδικότερα, ο ΠΟΥ εξέδωσε οδηγία στα τέλη Ιουνίου, συνιστώντας την χρήση μάσκας και για τους πλήρως εμβολιασμένους τη χρήση μάσκας, όπως επίσης την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, λόγω της εξάπλωσης του μολυσματικού στελέχους «Δέλτα».

Περίπου έναν μήνα μετά έρχεται μια δήλωση από τον κορυφαίο υγειονομικό αξιωματούχο των ΗΠΑ, δρ Άντονι Φάουτσι, που μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις - αποφάσεις όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλες τις χώρες.

Ο δρ Φάουτσι, δήλωσε χθες, Κυριακή, πως με την μετάλλαξη «Δέλτα» να επελαύνει σε όλο τον πλανήτη και τα κρούσματα κορονοϊού να καταγράφουν και πάλι αύξηση, είναι πολύ πιθανό – ακόμα και αν είμαστε εμβολιασμένοι – να συνεχίσουμε να τηρούμε κάποια μέτρα προστασίας. Ένα από αυτά σίγουρα θα είναι η χρήση μάσκας.

Ποιους θα αφορά η τρίτη δόση του εμβολίου

Την ίδια ώρα, εντείνεται η συζήτηση για την χορήγηση τρίτης ή αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, με δηλώσεις επιστημόνων και από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό.

Τελευταία δήλωση αποτελεί αυτή του δρ Άντονι Φάουτσι, λέγοντας πως «οι Αμερικανοί, που είναι ανοσοκατασταλμένοι, ενδέχεται να χρειαστούν αναμνηστική δόση εμβολίων κατά του κορονοϊού».

Ειδικότερα, ο κ. Φάουτσι διευκρίνισε ποιοι θα χρειαστούν την τρίτη δόση του εμβολίου. «Εκείνοι που είναι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, που λαμβάνουν χημειοθεραπεία κατά του καρκίνου, που πάσχουν από αυτοάνοσες παθήσεις, που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά σχήματα, αυτά είναι τα άτομα, τα οποία, εάν υπάρξει αναμνηστική τρίτη δόση, κάτι που θα μπορούσε πιθανόν να συμβεί, θα βρίσκονται μεταξύ των πρώτων στις ευπαθείς ομάδες», επισήμανε ο δρ Άντονι Φάουτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Παπαευαγγέλου: Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση

Τις προθέσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με την3η δόση του εμβολίου παρουσίασε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωσης της περασμένης Πέμπτης 22 Ιουλίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε: «έχουν αρχίσει κάποιες συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την τρίτη δόση και το σε ποιους θα εισηγηθούμε να κάνουν την τρίτη δόση», είπε αρχικά, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «το σκεπτικό για την τρίτη δόση αφορά σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που θεωρούμε ότι την έχουν ανάγκη, είτε γιατί έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, είτε λόγω ηλικίας, είτε γιατί έχουν μεγάλη έκθεση όπως έχουν οι γιατροί».

Ολοκληρώνοντας την απάντησή της, συμπλήρωσε πως «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στις οδηγίες αυτές κι οπότε δε μπορώ να σας απαντήσω και τι θα γίνει με αυτούς που πιθανώς δεν θα δεχτούν μια τρίτη δόση, είναι λίγο πρώιμο νομίζω».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα κληρώνει για τη Μύκονο - Οι ανησυχίες και για άλλα νησιά και η στρατηγική της κυβέρνησης