ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας

Παγκόσμια ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας

H 14η Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας.

Η Ατοπική Δερματίτιδα δεν είναι ένα απλό σημάδι στο δέρμα. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν από μια χρόνια μορφή εκζέματος που ονομάζεται Ατοπική Δερματίτιδα. Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος όταν ακούει τον όρο, ατοπική δερματίτιδα είναι τα ορατά σημάδια στο δέρμα που συνοδεύονται από αίσθημα καύσου και κνησμού.

Όμως, όπως οι μεγάλες αλήθειες κρύβονται κάτω από την επιφάνεια, έτσι και στην ατοπική δερματίτιδα το μυστικό κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος;

Στους ασθενείς με Ατοπική Δερματίτιδα, η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος είναι λιγότερο ανθεκτική και πιο επιρρεπής στην είσοδο παραγόντων από το περιβάλλον, με αποτέλεσμα περαιτέρω ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βλάβη που προκαλείται από τον κνησμό συμβάλλει επίσης στην καταστροφή των κυττάρων του δέρματος, διευκολύνοντας έτσι τη διείσδυση ξένων σωματιδίων.

Δενδριτικά κύτταρα, ταξιδεύουν στον πλησιέστερο λεμφαδένα για να ενεργοποιήσουν τα Τ κύτταρα, τα οποία αναπτύσσουν πλήρη ανοσολογική απάντηση. Τα ενεργοποιημένα Τ κύτταρα εκκρίνουν στη συνέχεια ουσίες που τελικά οδηγούν στη γνώριμη ερυθρότητα και το εξάνθημα στην επιφάνεια του δέρματος.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr