ΥΓΕΙΑ

Παπαευαγγέλου: Παιδιά και έφηβοι το 21% των κρουσμάτων – Αύξηση με το άνοιγμα των σχολείων

Παιδιά κρούσματα
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογράμμισε πως η ενδοοικογενειακή διασπορά παραμένει το συχνότερο αίτιο μετάδοσης, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός παραμένει το πιο ισχυρό όπλο κατά της νόσου.

Για ύφεση της πανδημίας το τελευταίο 15ήμερο και μια σταθερότητα των αριθμών που ανακοινώνονται καθημερινά έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Όπως ανέφερε, ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών είναι 2.109 κρούσματα, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 19.000. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, «Είμαστε σε μεταβατική περίοδο καθώς διαφοροποιήθηκαν οι έλεγχοι. Θα δούμε κατακόρυφη αύξηση των self test, που θα κάνουν οι μαθητές. Παράλληλα θα κάνουν δυο rapid test οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους ενώ οι ΚΟΜΥ θα κάνουν τεστ σε όσους έχουν συμπτώματα ή σε παιδιά».

Το αυξημένο testing, όπως υπογράμμισε, είναι πολύ πιθανό να φέρει αύξηση κρουσμάτων αλλά παράλληλα και μείωση της θετικότητας. «Από τα 90.000 τεστ, στις αρχές αυτής της εβδομάδας φτάσαμε στα 350.000 τεστ την ημέρα. Είχαμε τετραπλάσιο αριθμό ελέγχων. Ήταν λογικό να μειωθεί η θετικότητα στο 1,5% περίπου», σχολίασε.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, οι δείκτες διαρκώς παρακολουθούνται, τόσο αυτοί που αφορούν συνολικά την πορεία της πανδημίας, όσο και αυτοί που αφορούν κάθε Περιφερειακή Ενότητα στη χώρα αλλά και την κάθε ηλικιακή ομάδα διαφορετικά. Μάλιστα, επεσήμανε πως τα self-test συμβαδίζουν σε ό,τι αφορά τη θετικότητα με τους εργαστηριακούς ελέγχους, κάνοντας αναφορά στα λεγόμενα του Σωτήρη Τσιόδρα για το θέμα.

«Τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους σταθερά αφορούν το 20-21% του συνόλου από τον Ιούλιο ως σήμερα. Ενδέχεται με το άνοιγμα των σχολείων να υπάρξει αύξηση σε παιδιά και εφήβους τις επόμενες εβδομάδες. Διαγνώστηκαν 212 ασυμπτωματικά παιδιά ηλικίας 5-17, ποσοστό 20% σε αυτή την ηλικιακή ομάδα», ανέφερε στη συνέχεια.

Η κ. Παπαευαγγέλου επανέλαβε πως η ενδοοικογενειακή διασπορά παραμένει η νο1 αιτία μετάδοσης του κορονοϊού και για αυτό, έκανε για ακόμα μια φορά έκκληση για τον εμβολιασμό όλων. «Κάνω έκκληση σε όλους, ιδιαίτερα σε ανεμβολίαστους και ευάλωτους συνανθρώπους μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί», πρόσθεσε.

Αναφέροντας παραδείγματα περιφερειακών ενοτήτων που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η κ. Παπαευαγγέλου έδωσε ιδιαίτερα σημασία στις ηλικίες άνω των 50 ετών, καλώντας για ακόμα μια φορά να προχωρήσουν όλοι στον εμβολιασμό τους. Παράλληλα, σχολίασε θετικά την υψηλή κάλυψη σε εφήβους και φοιτητές που όπως είπε ξεπερνάει το 73%, δίνοντας συγχαρητήρια για την κοινωνική ευθύνη που δείχνουν.

Σχετικά με το ΕΣΥ, υπάρχει όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας μια σχετική αποσυμπίεση. «Οι ασθενείς είναι 2.172 συνολικά. Οι εισαγωγές και σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ μειώνονται. Το 68% των νοσηλευόμενων αφορά ασθενείς άνω των 65 ετών. Ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων παρουσιάζει σταθεροποίηση. Το Rt υπολογίζεται στο 0,84 ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν έναν σταθερό αριθμό διασωληνωμένων μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου», εξήγησε.

«Τα κύρια όπλα μας είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων προστασίας για όσο χρόνο η πανδημία θα συνεχίσει να είναι εδώ», πρόσθεσε.

«Μάσκα και τεστ μειώνουν κατά 80% τη διασπορά»

Στη διαδικασία των ερωτήσεων που ακολούθησαν, η κ. Παπαευαγγέλου κλήθηκε να απαντήσει για το κατά πόσο είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι γονέων που πληροφορούνται για τα αρκετά κρούσματα σε παιδιά Δημοτικού. Όπως ανέφερε, κατανοεί τον φόβο κάθε γονέα καθώς και η ίδια είναι μητέρα, εξήγησε ωστόσο πως αν τηρηθεί το σχέδιο και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν τεθεί για τη λειτουργία των σχολείων, δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

«Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο ήπια θα το περάσει. Όταν τα παιδιά μέσα στην τάξη έχουν ένα κρούσμα, κάνουν τουλάχιστον πέντε τεστ μέσα στις επόμενες επτά ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο απομονώνεται το θετικό κρούσμα και αποφεύγουμε τη μεγάλη διασπορά. Σε ασυμπτωματική φάση, έχουμεαυτό τον τρόπο να μειώνουμε τη διασπορά. Ο συνδυασμός της μάσκας και του έντονου τεστ μειώνει κατά 80% τη διασπορά. Πιστεύουμε ότι είναι ένα σχέδιο που θα πετύχει», εξήγησε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις - «Μίλησαν» κινητά και η κάμερα στο σαλόνι

Επίθεση με βιτριόλι: «Σοβαρά στοιχεία» θα καταθέσει αυτόπτης μάρτυρας

Κορονoϊός: Προειδοποίηση Σαρηγιάννη - «Τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 4.000 τέλη του μήνα»