ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός και γρίπη: Οι 3 λόγοι που ανησυχούν τους επιστήμονες – Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό

Γρίπη και κορονοϊός
«Ας ευχηθούμε να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου παρουσιάζοντας τα δεδομένα για την ταυτοχρόνη κυκλοφορία του ιού αυτού με τον κορονοϊό φέτος τον χειμώνα
ΙΝΤΙΜΕ

«Ας ευχηθούμε να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου παρουσιάζοντας τα δεδομένα για την ταυτοχρόνη κυκλοφορία του ιού αυτού με τον κορονοϊό φέτος τον χειμώνα

Ειδική αναφορά στην ιό της γρίπης ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος παράλληλα με τον κορονοϊό έκανε στην ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία των εμβολιασμών και της πανδημίας της Covid-19 στην Ελλάδα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή την έναρξη της συνταγογράφησης για το εμβόλιο κατά της γρίπης από την 1η Οκτωβρίου.

Όπως υπενθύμισε η κυρία Θεοδωρίδου ο εμβολιασμός για την γρίπη «θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Η συνταγογράφηση θα αρχίσει από την 1ηΟκτωβρίου και θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος να γίνεται στις ευάλωτες ομάδες, όπως περιγράφονται στην ετήσια εγκύκλιο για τον εμβολιασμό της γρίπης που έχει αναρτηθεί ήδη από σήμερα (σ.σ. χθες, Δευτέρα)».

Παράλληλα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε ότι «δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου Covid για τα άτομα που θα κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου της γρίπης ή και άλλων εμβολίων, όπως του πνευμονιόκοκκου. Αυτό έχει μελετηθεί και η μελέτη λέγεται Com.Flu.Cov».

«Δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων. Δεν θα πρέπει το γεγονός ότι η κινητικότητα της γρίπης την προηγούμενη χρονιά ήταν σε χαμηλά επίπεδα να μας δημιουργήσει ένα αίσθημα εφησυχασμού» συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια απαρίθμησε, τέλος, τρεις λόγους για τους οποίους οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την ταυτόχρονη παρουσία των δύο ιών φέτος τον χειμώνα. Όπως είπε η Μαρία Θεοδωρίδου:

  • Η φυσική ανοσία, επειδή ακριβώς δεν κυκλοφόρησε ο ιός την περασμένη χρονιά, είναι χαμηλότερη.
  • Τα μέτρα ατομικής προστασίας λόγω του εμβολιασμού, το απευχόμαστε αλλά το βλέπουμε να συμβαίνει, είναι πιο χαλαρά και
  • Πάντα οι ιοί της γρίπης και η κυκλοφορία τους είναι απρόβλεπτοι.

«Ας ευχηθούμε να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη» κατέληξε την αναφορά της στο θέμα της κοινής κυκλοφορίας του ιού της γρίπης και του κορονοϊού η Μαρία Θεοδωρίδου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Belh@rra: Ιστορική μέρα για τη Διπλωματία και τις Ένοπλες Δυνάμεις – Πώς οι Γάλλοι κέρδισαν τη μάχη

Γιατί ο ληστής με το τατουάζ έπαιρνε ταξί οπλισμένος σαν «αστακός»

The Voice: Γιος πασίγνωστου τραγουδιστή ανέβηκε στη σκηνή και σάρωσε τα πάντα (video)