ΥΓΕΙΑ

Αλλαγές στο «αγροτικό» των γιατρών και κίνητρα για τις απομακρυσμένες περιοχές

ΙΑΤΡΕΙΟ
Αλλαγές στην εκπαίδευση των νέων γιατρών
INTIME NEWS

Οι ανακοινώσεις της Μίνας Γκάγκα στο HealthWorld 2021 - Τι έδειξε έρευνα της 2ης ΥΠΕ για την ενίσχυση των κινήτρων προς τους γιατρούς. 

Αλλαγές στην εκπαίδευση των νέων γιατρών προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο 20ο “HealthWorld 2021: Pandemic Crisis – The Day After”, το συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την Υγεία.

Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα, πριν από την υπηρεσία υπαίθρου πρόκειται να προστεθεί ένα εξάμηνο εκπαίδευσης σε νοσοκομείο, κατά το οποίο οι νέοι γιατροί θα εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση τραύματος, στη διαχείριση αεραγωγών και σε άλλες ιατρικές πράξεις, ενώ θα συνταγογραφούν υπό επίβλεψη. Στόχος είναι, σύμφωνα με την αν. Υπουργό, όταν συμβαίνει ένα περιστατικό σε απομακρυσμένη περιοχή, να μπορεί ο αγροτικός ιατρός να παράσχει την απαιτούμενη φροντίδα ώστε να φτάσει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ο ασθενής στο νοσοκομείο.

Η αλλαγή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το σχέδιο νόμου για την οποία ετοιμάζεται. Η κυρία Γκάγκα ανακοίνωσε επίσης, ότι θα προβλέπονται κίνητρα οικονομικά και επιστημονικά, για την πλήρωση θέσεων γιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές. Όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι σημαντικό να υπάρχει ψηφιακή διασύνδεση μεταξύ του Πολυδύναμου ή του Περιφερειακού Ιατρείου και μιας μεγάλης πανεπιστημιακής κλινικής ή κλινικής του ΕΣΥ.

Όπως είχε αποκαλύψει ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ροϊλός στο Newsbomb.gr, το υπουργείο Υγείας εργαζόταν πάνω σε ένα πλέγμα εμπλουτισμένων κινήτρων, ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον από γιατρούς για θέσεις σε μικρά νησιά, οι διαγωνισμοί για την πλήρωση των οποίων συχνά βγαίνουν άγονοι.

«Υπάρχουν διάφοροι τύποι κινήτρων. Έχουμε κάνει μία έρευνα με συνεντεύξεις σε γιατρούς και φαίνεται ότι προφανώς ένα ζήτημα είναι το οικονομικό, όμως δεν είναι το μόνο. Δηλαδή, αν γίνει μια συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων να παρέχεται δωρεάν στέγη στους γιατρούς, οι γιατροί να έχουν τη δυνατότητα για 1 -2 μήνες το χρόνο να συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους για να κρατούν την επαφή με την επιστήμη τους, να υπάρχει η δυνατότητα συνυπηρέτησης όταν ο/η σύζυγος είναι δημόσιος υπάλληλος» ανέφερε.

Ως προς την τηλεϊατρική, στόχος της 2ης ΥΠΕ, η οποία έχει στη δικαιοδοσία της και τα νησιά του Αιγαίου, είναι να λειτουργεί τόσο σε τακτικό επίπεδο όσο και σε καθεστώς εφημερίας. «Τα προηγούμενα χρόνια, φτιάχτηκαν πάρα πολλοί θάλαμοι τηλεϊατρικής, κυρίως με γνώμονα τις απορροφήσεις των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για υπερσύγχρονους θαλάμους, με ιατρικά εργαλεία υψηλού κόστους, τα οποία έμεναν εκεί κλειστά. Εμείς προσπαθούμε να ζωντανέψουμε αυτούς τους θαλάμους, να γίνονται ιατρικές πράξεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο, από τα 800 ιατρικά ραντεβού το χρόνο, φέτος θα ξεπεράσουμε τα 3.000. Για παράδειγμα, στο ΚΥ Μήλου, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα κάθε εβδομάδα, υπάρχει τακτικό δερματολογικό ιατρείο, παρότι δεν υπάρχει δερματολόγος. Ένας αγροτικός ιατρός ή ένας νοσηλευτής χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία, εξετάζει τον άνθρωπο και τον παρακολουθεί μέσω της τηλεϊατρικής ένας ειδικευμένος γιατρός σε κάποιο από τα νοσοκομεία της ΥΠΕ στην Αττική, π.χ στο Αττικό ή στο Ασκληπιείο αναλόγως. Αφού πρώτα εξοικειωθούν και οι μονάδες με την τηλεϊατρική, στόχος μας είναι να εμπλέξουμε περισσότερους ειδικευμένους γιατρούς μας από τα μεγάλα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ, ώστε να φτάσουμε να μιλάμε για τηλε-εφημερία. Δηλαδή, να λέμε σήμερα τηλε-εφημερεύει η Παιδιατρική του Τζανείου, οπότε αν υπάρχει ένα παιδιατρικό περιστατικό σε κάποιο νησί, να μπορεί να δει το παιδάκι ένας ειδικευμένος παιδίατρος, χωρίς προγραμματισμένο ραντεβού, σαν εφημερία. Για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε την τηλεϊατρική, όχι απλώς φτιάχνοντας θαλάμους, αλλά λειτουργώντας και σε τακτικό επίπεδο και σε εφημερία» ανέφερε ο κ. Ροϊλός.

Τέλος, ενισχύονται τα πτητικά μέσα της 2ης ΥΠΕ για αεροδιακομιδές από τα νησιά, με δύο ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα, μέσω δωρεάς. «Τον χειμώνα θα είναι στη διάθεσή μας, πρώτα τα ελικόπτερα και αμέσως μετά τα αεροσκάφη. Με αυτά, βελτιώνεται πάρα πολύ η δυνατότητά μας για αεροδιακομιδές, γιατί η αλήθεια είναι ότι έλειπαν πτητικά μέσα» δήλωσε ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέραμα: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία - Το μυστήριο με το Skoda - «Νομίζαμε ότι είναι της Ασφάλειας»

Μέγαρα: Τέσσερις τραυματίες αστυνομικοί σε επεισόδια με Ρομά – Δέχθηκαν σκάγια και πέτρες

Η άθλια ανάρτηση του Γιώργου Κύρτσου για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά