ΥΓΕΙΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων - Πότε θα είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις

μετάλλαξη Όμικρον ειδικοί
Ανησυχία των ειδικών για τη μετάλλαξη Όμικρον.
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Καμπανάκι» κρούουν οι ειδικοί για τη μετάλλαξη Όμικρον, εξηγώντας πότε θα γνωρίζουμε τις επιδημιολογικές επιπτώσεις της νέας παραλλαγής του κορονοϊού.

Ανησυχία έχει προκαλέσεις στις Αρχές η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, με την πολιτεία να λαμβάνει ήδη μέτρα για τους ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, ενώ οι ειδικοί βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων για το πόσο μεταδοτική και θανατηφόρα είναι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως σε ό, τι αφορά την μετάλλαξη Όμικρον, «είναι πολύ ρευστή η κατάσταση ακόμη για να βγάλουμε συμπεράσματα. Οι φόβοι που υπάρχουν εστιάζονται αρχικά στο ότι τα πρώτα στοιχεία συνηγορούν πως μπορεί να έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, όπως οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα».

Ερωτηθείς για το πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια από τη νέα παραλλαγή, είπε ότι αυτό «θα το διαπιστώσουμε στις μελέτες που θα γίνουν σε εργαστηριακό επίπεδο, αλλά και στην πράξη όταν θα δούμε αν θα νοσήσουν όσοι έχουν περάσει ήδη την ασθένεια».

Εξαδάκτυλος: Οι επιπτώσεις της Όμικρον θα φανούν στα μέσα Ιανουαρίου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογράμμισε πως εδώ και πολλές μέρες η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αφόρητη.

Αναφορικά με την μετάλλαξη Όμικρον, είπε πως οι επιπτώσεις της θα φανούν στη χώρα μας γύρω στα μέσα του Ιανουαρίου.

Τζανάκης: Δεν γνωρίζουμε αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο νοσογόνος και πιο θανατηφόρα

Με την σειρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι μια εξέλιξη που πρέπει να ανησυχεί τους ειδικούς και τους οργανισμούς υγείας χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητο τον πανικό που έχει προκύψει στον απλό κόσμο, στις αγορές και στις οικονομίες των χωρών.

«Δεν ξέρουμε ακόμα τι κρύβει, αλλά πρέπει να απασχολεί τις υγειονομικές αρχές και τις κυβερνήσεις που πρέπει να πάρουν μέτρα κυρίως στα αεροδρόμια ώστε να εξετάζεται ο καθένας που μπαίνει από αυτές τις χώρες έτσι ώστε αν όντως αυτή η μετάλλαξη είναι ιδιαίτερη. Δεν γνωρίζουμε αν είναι πιο νοσογόνος και πιο θανατηφόρα και αν καλύπτεται με τα εμβόλια. Μπορεί να μην είναι έτσι τα πράγματα, μπορεί να είναι πιο ήπια. Ο κόσμος πρέπει να ασχολείται με το στέλεχος Δέλτα που αλωνίζει στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Τούντας στο Newsbomb.gr: Σωστά τα μέτρα για τη μετάλλαξη Όμικρον - «Δύσκολος» ο Δεκέμβριος

Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, μίλησε στο Newsbomb.gr για το νέο στέλεχος του κορονοϊού, τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά και για τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής από τις Αρχές.

Ο κ. Τούντας χαρακτήρισε τα νέα μέτρα «σωστά και έγκαιρα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων και για τους εισερχόμενους από άλλους προορισμούς. Όπως είπε, η μετάλλαξη Όμικρον έχει εισβάλει στην Ευρώπη, συνεπώς «το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου».

Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρική επισήμανε ότι πρέπει να επανέλθει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και για τους εμβολιασμένους και για τους μη εμβολιασμένους, ελέω και μετάλλαξης Όμικρον.

«Δύσκολος» επιδημιολογικά ο Δεκέμβριος

Ερωτηθείς για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο κ. Τούντας τόνισε ότι «θα συνεχιστούν για έναν ακόμη μήνα – δηλαδή όλος ο Δεκέμβριος- οι αυξανόμενες τάσεις σε διασωληνωμένους και νεκρούς, αριθμοί που απηχούν και τη δυναμικότητα της πανδημίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.