ΥΓΕΙΑ

Πόση ζημιά κάνει στο σώμα μας ο καύσωνας

Πόση ζημιά κάνει στο σώμα μας ο καύσωνας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις συνθήκες ακραίας ζέστης.

Ο ανθρώπος έχει μάθει να προσαρμόζεται. Έτσι κατάφερε να επιβιώσει από τα χρόνια των σπηλαίων μέχρι σήμερα. Ωστόσο η προσαρμογή είναι ζόρικη. Όπως ακριβώς ζόρικη είναι και η ακραία ζέστη του καλοκαιριού. Εκείνη που δεν σε αφήνει να κάνεις ένα βήμα χωρίς καν να ιδρώσεις. Εκείνη η ζέστη που είναι ανυπόφορη.

Αλλά έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στο σώμα μας στον καύσωνα; Μετά από ένα όριο ζέστης και υγρασίας, δεν είναι πια δυνατό να ιδρώσουμε αρκετά γρήγορα ώστε να αποφύγουμε την υπερθερμία. Καθώς ο ήλιος αυξάνει την θερμοκρασία του αέρα, του εδάφους και των ανθρώπων, ο οργανισμός αντιδρά σε μια προσπάθεια να μειώσει τη θερμοκρασία του. Το δέρμα ιδρώνει.

Η εξάτμιση αυτού του νερού, χαμηλώνει τη θερμοκρασία του σώματος – υπό την προϋπόθεση ότι τα επίπεδα υγρασίας επιτρέπουν να γίνει αυτή η εξάτμιση. Αν ο ζεστός αέρας περιέχει υψηλά επίπεδα υγρασίας, η ανταλλαγή θερμότητας εμποδίζεται και ο οργανισμός χάνει το βασικότερο μέσο του για να επιτύχει την απαιτούμενη μείωση της θερμοκρασίας του.

Διαβάστε περισσότερα στο Ratpack.gr

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων