ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Δεν θα πάρουμε μέτρα ούτε και σε τοπικό επίπεδο για την έξαρση του κορονοϊού

Κορονοϊός μέτρα Θάνος Πλεύρης
O Θάνος Πλεύρης επέμεινε ότι θα πάμε σε φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό και όχι σε μέτρα
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

O Θάνος Πλεύρης επέμεινε ότι θα πάμε σε φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό και όχι σε μέτρα

Κατηγορηματικός ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα για τον κορονοϊό παρά την έξαρση των κρουσμάτων εμφανίστηκε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Υγείας. Ο Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωσε, μάλιστα, πως δεν θα υπάρξουν ούτε και μέτρα τοπικού χαρακτήρα επαναλαμβάνοντας ότι το πνεύμα είναι να υπάρξει μια λογική συνύπαρξης με τον κορονοϊό από το φθινόπωρο.

«Θεωρούμε ότι από δω και πέρα, ακόμα και μετά στο φθινόπωρο, θα πάμε στη λογική της συνύπαρξης με τον ιό. Όχι από επιλογή, αλλά επειδή αυτή είναι η πορεία της πανδημίας. Οι μεταλλάξεις γίνονται πια πολύ μεταδοτικές χωρίς να είναι πιο νοσηρές και πρέπει να πηγαίνουμε σε πιο στοχευμένα μέτρα στις ευάλωτες ομάδες» είπε ο κ. Πλεύρης το πρωί της Τετάρτης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού τη χαρακτήρισε «δυναμική» σημειώνοντας ότι «είχαμε ξεκινήσει πριν 2-3 εβδομάδες με αύξηση 100%-120% και χθες (σ.σ. Τρίτη 28/06) ήταν στο 62%».

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε για άλλη μια φορά ότι «τα κρούσματα ως κρούσματα δεν μας απασχολούν. Μας απασχολούν αν αυτά μεταφέρονται σε νοσηλείες και κυρίως σε βαριές νοσηλείες». Ειδικά, δε, για τις διασωληνώσεις ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι έχουν σταθεροποιηθεί. «Προφανώς και θα ανέβουν, αλλά είναι σε ένα χαμηλό επίπεδο, κι έχουμε αναπτύξει 600 κλίνες ΜΕΘ Covid», ανέφερε. Σε ό,τι αφορά στις απλές κλίνες ναι μεν υπάρχει αύξηση, αλλά παραμένει χαμηλή η πληρότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας παρατήρησε, ακόμα, ότι «έχουμε κρούσματα σε επίπεδο Νοεμβρίου και οι θάνατοι είναι πολύ λιγότεροι γιατί η εμβολιαστική κάλυψη είναι στο 90% στον ευάλωτο πληθυσμό και στο 75% στον ενήλικο πληθυσμό» ενώ στην ερώτηση αν τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις απάντησε ότι η προστασία που παρέχουν είναι κατά της βαριάς νόσησης προσφέροντας μικρότερη προστασία όσον αφορά τις μολύνσεις από τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 του κορονοϊού που έχουν επικρατήσει το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας για το άνοιγμα της πλατφόρμας της τέταρτης δόσης του εμβολιασμού ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι «για τους άνω των 60 και τις ευάλωτες ομάδες υπάρχει ισχυρή σύσταση να πάνε να το κάνουν. Αυτός που κινδυνεύει πρέπει να εμβολιαστεί. Η Επιτροπή έχει πει ότι στην ηλικιακή κατηγορία 30-59 ετών δεν υπάρχει κλινικό όφελος, αλλά μπορεί κάποιος να το κάνει».

Σχετικές ειδήσεις