ΥΓΕΙΑ

Τέταρτη δόση: Δεν είναι υποχρεωτική και δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό - Ποιοι πρέπει να τη λάβουν

Η έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό από Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους
Intime News

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης για την 4η δόση του εμβολίου από Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους

Τη Δευτέρα (27/6), άνοιξε η πλατφόρμα για την 4η δόση για την ηλικιακή ομάδα 30-59, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, να αναλύουν τα δεδομένα.

Η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως η σύσταση της επιτροπής για την τετάρτη δόση του εμβολίου παραμένει αμετάβλητη. Αυτό σημαίνει πως δεύτερη αναμνηστική δόση πρέπει να χορηγείται δόση σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και μένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Επίσης, σημείωσε πως η τέταρτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτική και δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό.

«Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού κάτω των 60 ετών η επιτροπή επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένα. Αλλά συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων συνιστά να παρέχεται η δυνατότητα 4ης δόσης εξατομικευμένα αν το επιλέξουν με σύμφωνη ιατρική γνώμη. Ο κύριος λόγος του εμβολιασμού, τόνισε, είναι η προστασία από σοβαρή νόσηση», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Σε ερώτηση για τα εμβόλια νέας γενιάς και σε ποια φάση βρίσκονται, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε: «Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε».

Δείτε την ενημέρωση: