ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει την επαναφορά της μάσκας

Κορονοϊός: Η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει την επαναφορά της μάσκας
Όλα ανοιχτά για το θέμα της χρήσης μάσκας άφησε η ηγεσία του ΕΟΔΥ κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Όλα ανοιχτά για το θέμα της χρήσης μάσκας άφησε η ηγεσία του ΕΟΔΥ κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα

Κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό για το τι θα γίνει με την χρήση της μάσκας άφησε η ηγεσία του ΕΟΔΥ στην ενημέρωση που έκανε το πρωί της Δευτέρας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα στέλνοντας το μήνυμα της εγρήγορσης για το «κύμα» που είναι σε εξέλιξη.

«Για τις συστάσεις για τη χρήση της μάσκας θα εξεταστεί από την επιτροπή βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων» είπε χαρακτηριστικά ερωτηθείς σχετικά ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διατήρησε τη χρήση μάσκας σε τόση μεγάλη χρονική διάρκεια.

Αυτό που θα κρίνει την τελική απόφαση για τη χρήση της μάσκας και το αν θα υπάρξει τυχόν επαναφορά σε προηγούμενες υποχρεωτικές χρήσεις θα είναι οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες που αφορούν την πορεία του κορονοϊού.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ποια θα είναι η πίεση στο ΕΣΥ που εκτιμάται ότι θα είναι σε χαμηλά επίπεδα» είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ προσθέτοντας ότι «η αύξηση στις νοσηλείες είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων».

Κορονοϊός: Η κατάσταση στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα ο κ. Παρασκευής είπε ότι τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στα Ιόνια νησιά, Αττική, Κρήτη, νησιά νοτίου Αιγαίου προσθέτοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκε νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή υπάρχει συνεχόμενη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στην ομάδα 18-24 ετών ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες δεν καταγράφεται αυξητική τάση

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ χαρακτήρισε, επίσης, «αναμενόμενη» την αύξηση των κρουσμάτων εκτιμώντας ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι της τάξης των 150.000-200.000.

Ο κ. Παρασκευής παρατήρησε, επίσης, ότι στις περιοχές που δεν έχουν τόσο μεγάλη κινητικότητα δεν είναι ίδια η επιδημιολογική εικόνα. «Για παράδειγμα σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία δεν έχουμε την ίδια εικόνα με αυτή των νησιών».

Σχετικές ειδήσεις