ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Στέλνουν αντιικά φάρμακα στα νησιά που είναι στο «κόκκινο»

Κορονοϊός: Στέλνουν αντιικά φάρμακα στα νησιά που είναι στο «κόκκινο»

Η εξάπλωση του κορονοϊού στα νησιά έχει προκαλέσει ανησυχία

Τα νησιά είναι από τις περιοχές της Ελλάδας στις οποίες ο κορονοϊός βρίσκεται στα «κόκκινα» όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ στην έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας προχωρά σε ειδικό σχεδιασμό προκειμένου όλοι όσοι βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό και έχουν ανάγκη λήψης θεραπείας να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή το σχέδιο περιλαμβάνει από τη μια εκτέλεση συνταγών για αντιικά φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε συγκεκριμένο ωράριο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και από την άλλη αποστολή των ίδιων σκευασμάτων σε ορισμένα κέντρα υγείας σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση και επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο ανάμεσα στα οποία η Μύκονος, η Μήλος, η Ίος και η Πάτμος για την όσο το δυνατόν ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.

Εξάλλου η χορήγηση αντιικής θεραπείας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού έχει αποδειχθεί καθοριστική για τη μείωση της πίεσης στις ΜΕΘ, δείκτης που αποτελεί κριτήριο για την ανάγκη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Στην Ελλάδα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες καταγράφεται «έκρηξη» των κρουσμάτων κορονοϊού από τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 με τη μεγαλύτερη έξαρση να καταγράφεται στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του νοτίου Αιγαίου, την Κρήτη και την Αττική.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, Δημήτρη, Παρασκευή υπάρχει συνεχόμενη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, με τα ενεργά να υπολογίζονται σε 150.000-200.000, στην ομάδα 18-24 ετών ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες δεν καταγράφεται αυξητική τάση

Όπως σημείωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ για τις νοσηλείες υπάρχει αύξηση που, όμως, δεν μεταφράζεται σε αύξηση του αριθμού των νοσηλειών στις ΜΕΘ. «Η αύξηση στις νοσηλείες είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευής.

Όσον αφορά το τι περιμένουμε γενικά και στην Ευρώπη ο Δημήτρης Παρασκευής είπε ότι είμαστε σε αυξητική πορεία, δεν έχουμε δει την κορύφωση και δεν είναι δεδομένο πότε θα συμβεί αυτό. «Αυτό που έχει σημασία είναι ποια θα είναι η πίεση στο ΕΣΥ που εκτιμάται ότι θα είναι σε χαμηλά επίπεδα» κατέληξε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα η ηγεσία του ΕΟΔΥ άφησε κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό για το τι θα γίνει με την χρήση της μάσκας στην ενημέρωση που έκανε το πρωί της Δευτέρας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα στέλνοντας το μήνυμα της εγρήγορσης για το «κύμα» που είναι σε εξέλιξη.

«Για τις συστάσεις για τη χρήση της μάσκας θα εξεταστεί από την επιτροπή βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων» είπε χαρακτηριστικά ερωτηθείς σχετικά ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διατήρησε τη χρήση μάσκας σε τόση μεγάλη χρονική διάρκεια.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων