ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Διχογνωμία των ειδικών για το ενδεχόμενο μέτρων με το 7ο «κύμα» να πλησιάζει

Κορονοϊός: Διχογνωμία των ειδικών για το ενδεχόμενο μέτρων με το 7ο «κύμα» να πλησιάζει
Κορονοϊός: Το φθινόπωρο που πλησιάζει προκαλεί τριβές ανάμεσα στους ειδικούς
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Κορονοϊός: Το φθινόπωρο που πλησιάζει προκαλεί τριβές ανάμεσα στους ειδικούς

Τη διχογνωμία των ειδικών έχει προκαλέσει το αν πρέπει να ληφθούν ή όχι ξανά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη σκιά του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που, όμως, για την ώρα δεν μεταφράζεται σε πίεση στα νοσοκομεία ειδικά όσον αφορά τις ΜΕΘ.

Όσοι τάσσονται υπέρ της λήψης των μέτρων, όπως ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, επικαλούνται τον φόβο τους για το «τσουνάμι» του 7οου κύματος από το φθινόπωρο μετά τη χαλάρωση των μέτρων.

Όσοι, αντίθετα, τάσσονται κατά της λήψης μέτρων τώρα, όπως η Ματίνα Παγώνη, επικαλούνται την κόπωση των πολιτών από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στα χρόνια της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνει ότι «η βούληση των περισσότερων κρατών της Ευρώπης είναι ότι μπαίνουμε στη λογική ότι συνυπάρχουμε με την πανδημία και άρα να λειτουργούμε περισσότερο με συστάσεις και κουλτούρα προστασίας και όχι υποχρεωτικότητα».

Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δεν έχουμε στη σκέψη μας τη λήψη μέτρων αλλά αν χρειαστεί θα γίνει αλλά με ήπια χαρακτηριστικά όπως η χρήση μάσκας».

Κορονοϊός: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει λέει ο Καπραβέλος

Την αγωνία του για την πορεία της πανδημίας από το φθινόπωρο διατύπωσε ο Νίκος Καπραβέλος το πρωί της Τρίτης επισημαίνοντας αρχικά ότι το 2022 ο μέσος όρος των μηνιαίων θανάτων του 2022 είναι πάνω από 1.300.

«Δεν υπάρχει κανείς οργανισμός που να λέει ότι η πανδημία έχει τελειώσει» τόνισε μιλώντας στο MEGA. Σύμφωνα με τον ίδιο η κατάσταση αυτή οφείλεται «στα ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Δεν τηρεί κανείς τα βασικά μέτρα προστασίας, μάσκες δεν υπάρχουν πουθενά. Σπείραμε ανέμους και θα θερίσουμε θύελλες».

Ο κ. Καπραβέλος, μάλιστα, εξέφρασε τον φόβο του για το «τσουνάμι» του 7ου κύματος του κορονοϊού από το φθινόπωρο που θα ανοίξουν τα σχολεία, και θα κλειστούμε μέσα.

«Κανείς στρατηγός δεν βασίζεται μόνο στο αισιόδοξο σενάριο γιατί έχουμε «καεί» δύο και τρεις φορές στο νοσοκομείο μας καθώς όλοι φοβούνται ότι η έξαρση των κρουσμάτων θα ξεκινήσει από τη Βόρεια Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Καπραβέλος.

Κορονοϊός: Τώρα δεν χρειάζονται μέτρα λέει η Παγώνη

Κατηγορηματικά αρνητική στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα τώρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού ενόψει του φθινοπώρου εμφανίστηκε το πρωί της Τρίτης η Ματίνα Παγώνη.

Ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί με τα μέτρα υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ η οποία ωστόσο σήμανε «καμπανάκι» για την υποπαραλλαγή 5 της μετάλλαξης Όμικρον. Όπως εξήγησε στον ΑΝΤ1 για την συγκεκριμένη υποπαραλλαγή, μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή, αλλά είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Στο ίδιο πλαίσιο, μάλιστα, χαρακτήρισε «μεγάλο πρόβλημα» τον long covid που ταλαιπωρεί ακόμη και έναν χρόνο μετά το 30% όσους περνάνε κορονοϊό με την Ματίνα Παγώνη να επισημαίνει ότι είναι λάθος είναι το σκεπτικό «ας κολλήσω κορονοϊό να τον περάσω να τελειώνω με αυτό».