ΥΓΕΙΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: Δέκα θάνατοι στην Ιταλία - Δεύτερη σε κρούσματα η Ελλάδα

κουνούπια
Τονίζεται η ανάγκη λήψης μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια
INTIME NEWS

Αύξηση στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκε την εβδομάδα 3 με 10 Αυγούστου 2022, στην Ευρώπη, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των συνολικών κρουσμάτων. 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), οι ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν 67 λοιμώξεις, που σχετίζονται με τον ιό. Συνολικά, 188 κρούσματα έχουν καταγραφεί από την έναρξη της εποχής μετάδοσης του ιού. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 144 περιστατικά, στη δεύτερη η Ελλάδα με 41 και στην τρίτη η Σερβία με 34. Κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης στην Αυστρία και στη Ρουμανια, από δύο αντίστοιχα, ενώ ένα κρούσμα έχει εντοπιστεί στη Σλοβακία.

Θάνατοι έχουν σημειωθεί στην Ιταλία, δέκα στο σύνολο, εκ των οποίων οι τρεις σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Επίσης, τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Σερβία.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι τις 09/08/2022 (ώρα 12.00 πμ), έχουν διαγνωστεί συνολικά 41 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Από αυτά, τα 27 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 14 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν 16 νέα κρούσματα, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη, με ηλικιακό εύρος από 38 έως 85 ετών.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας και Χαλκιδικής. Το επόμενο διάστημα θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτωνΕΟΔΥ

Τέλος, ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Σχετικές ειδήσεις