ΥΓΕΙΑ

Έκτακτη επιχορήγηση 10 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ για την covid-19

Υπουργείο Υγείας
INTIME NEWS

Με δέκα εκατομμύρια ευρώ ενισχύεται ο ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού. 

Στη σχετική απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, προβλέπεται αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών που παρείχαν κλίνες για περιστατικά covid-19, αμοιβή των φαρμακοποιών για τη συμβολή τους στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού και τη διανομή των self-test, καθώς και η αποζημίωση των ιδιωτών γιατρών για τη διενέργεια εμβολιασμών και τηλεσυμβουλευτικής.

Ειδικότερα, η κατανομή των ποσών είναι η εξής:

- Πέντε εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτικών θεραπευτηρίων, που δεσμεύθηκαν στο ΕΣΥ για την κάλυψη της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, από την έξαρση της COVID-19 και την υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Υπενθυμίζεται πως εφόσον υφίσταται κίνδυνος διασποράς από τον κορονοϊό και χρήζουν νοσηλείας, ανεξαρτήτως της φύσης της ασθένειάς τους, ανασφάλιστοι και ευάλωτες ομάδες δύνανται να μετακινούνται σε ιδιωτικές δομές υγείας με βεβαίωση του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) και να δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία νοσηλείας τους στις δημόσιες δομές υγείας.

- Ποσό 3.500.000 ευρώ για την αμοιβή των φαρμακοποιών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ενημέρωσης και επιβεβαίωσης της προγραμματισμένης ημερομηνίας εμβολιασμού και διάθεση των self-test.

- Ποσό 500.000 ευρώ για την αποζημίωση ιδιωτών ιατρών για προγραμματισμό εμβολιασμών και διενέργεια εμβολιασμών και τηλεσυμβουλευτικής.

- Ένα εκατομμύριο ευρώ για την ένταξη των απόρων και ανασφάλιστων ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου σε συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας μονάδες αιμοκάθαρσης του ιδιωτικού τομέα για τη διενέργεια τακτικών αιμοκαθάρσεων.

Η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας (07/07/2022) για τους παραπάνω σκοπούς, σύμφωνα με την οποία ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε με 30 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχετικές ειδήσεις