ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Χάος και βία στο εργοστάσιο της iPhone - Η οργή των εργαζομένων

Ξεχειλίζει η οργή για τα lockdown και τις συνθήκες εργασίας στην Κίνα
Ξεχειλίζει η οργή για τα lockdown και τις συνθήκες εργασίας στην Κίνα

Κίνα: Στο χάος παραμένει βυθισμένο το εργοστάσιο παραγωγής iPhone της Foxconn, με την αστυνομία να καταστέλλει με τη βία διαδηλώσεις εργαζομένων. Φουντώνει η οργή σε ολόκληρη τη χώρα για τα lockdown και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας

Η αστυνομία ξυλοκόπησε εργάτες που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες εργασίας και τις πληρωμές στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone στον κόσμο, καθώς τα κρούσματα Covid-19 έφτασαν σε νέο επίπεδο ρεκόρ στην Κίνα. Η Apple προειδοποιεί για καθυστερήσεις στην παράδοση του iPhone 14.

Βίντεο στο διαδίκτυο έδειξαν χιλιάδες ανθρώπους με μάσκες να αντιμετωπίζουν σειρές αστυνομικών με λευκές προστατευτικές στολές με πλαστικές ασπίδες. Η αστυνομία κλώτσησε και χτύπησε έναν διαδηλωτή με ρόπαλα αφού άρπαξε έναν μεταλλικό στύλο που είχαν χρησιμοποιήσει για να τον χτυπήσουν.

Η διαμαρτυρία στο Zενγκζού διήρκεσε μέχρι το πρωί της Τετάρτης (23/11) καθώς χιλιάδες εργάτες συγκεντρώθηκαν έξω από κοιτώνες και αντιμετώπισαν το προσωπικό ασφαλείας του εργοστασίου. Άλλα βίντεο έδειχναν διαδηλωτές να ψεκάζουν με πυροσβεστήρες προς την αστυνομία.

Η Foxconn, η μεγαλύτερη εταιρεία συναρμολόγησης smartphones και άλλων ηλεκτρονικών ειδών , αγωνίζεται να καλύψει τις παραγγελίες για το iPhone 14 αφού χιλιάδες εργαζόμενοι έφυγαν από το εργοστάσιο τον περασμένο μήνα μετά από καταγγελίες για επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν την Τρίτη μετά από παράπονα των εργαζομένων που είχαν διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να δουλέψουν στο εργοστάσιο ότι η εταιρεία άλλαξε τους όρους της αμοιβής τους, σύμφωνα με έναν υπάλληλο, τον Λι Σανσάν. Ο ίδιος είπε ότι παράτησε τη δουλειά του στην εστίαση όταν είδε μια διαφήμιση που υποσχόταν 3.500 δολάρια για δύο μήνες εργασίας.

Μετά την άφιξη των εργαζομένων, η εταιρεία είπε ότι έπρεπε να εργαστούν δύο επιπλέον μήνες με χαμηλότερο μισθό για να λάβουν το ποσό που είχαν υποσχεθεί, κατήγγειλε. «Η Foxconn κυκλοφόρησε πολύ δελεαστικές προσφορές πρόσληψης και εργάτες από όλα τα μέρη της χώρας ήρθαν, για να διαπιστώσουν ότι τους κορόιδευαν», είπε.

Η Foxconn είπε ότι ένα «τεχνικό σφάλμα» ευθύνεται για τη σύγχυση σχετικά με τις αμοιβές και ζήτησε συγγνώμη.Πρόσφερε πληρωμές 1.400 δολαρίων στους νεοπροσληφθέντες που επιλέγουν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο και ορκίστηκε να τηρήσει τις συμφωνίες αμοιβής, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τις ταραχές.

Ένας άνδρας που αυτοπροσδιορίστηκε ως ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, υπεύθυνος για τις κοινοτικές υπηρεσίες εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, καλώντας τους διαδηλωτές να αποσυρθούν. Τους διαβεβαίωσε ότι τα αιτήματά τους θα ικανοποιηθούν.

Οι διαδηλώσεις σημειώνονται, ενώ φουντώνει η οργή για τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού σε ολόκληρη την Κίνα που έχουν κλείσει καταστήματα και γραφεία και έχουν περιορίσει εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους. Η Κίνα ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων Covid-19 την Πέμπτη, με 31.444 νέα κρούσματα.

Ενώ οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων είναι σχετικά χαμηλοί σε σύγκριση με άλλες χώρες, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας παραμένει προσηλωμένο στη στρατηγική «μηδενικής ανοχής» που στοχεύει στην απομόνωση κάθε κρούσματος και στην πλήρη εξάλειψη του ιού.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση διέταξε lockdown σε πολλές συνοικίες της πολης Ζενγκζού, με τους κατοίκους του κέντρου της πόλης να μην επιτρέπεται να φύγουν εκτός εάν έχουν αρνητικό τεστ και άδεια από τις αρχές. Οι περιορισμοί, που θα διαρκέσουν πέντε ημέρες από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, επηρεάζουν περισσότερους από έξι εκατομμύρια ανθρώπους, περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της πόλης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει το τελευταίο κύμα επιδημιών χωρίς να κλείσει εργοστάσια και την υπόλοιπη οικονομία της, όπως έκανε στις αρχές του 2020. Η τακτική της περιλαμβάνει τη «διαχείριση κλειστού βρόχου» σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι ζουν στα εργοστάσιά τους χωρίς εξωτερική επαφή.

Η θέση της Κίνας ως εξαγωγικής δύναμης βασίζεται σε εργοστάσια όπως η Foxconn που συναρμολογούν ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, παιχνίδια και άλλα αγαθά και τα προωθούν στον πλανήτη. Η Apple προειδοποίησε ότι οι παραδόσεις του iPhone 14 θα καθυστερήσουν μετά την αναστολή της πρόσβασης σε μια βιομηχανική ζώνη γύρω από το εργοστάσιο, το οποίο απασχολεί 200.000 άτομα