ΚΟΣΜΟΣ

Αεροδρόμια: Αλλάζουν από το 2024 οι κανόνες για τις χειραποσκευές ;

Νέο τοπίο στις αερομεταφορές
Νέο τοπίο στις αερομεταφορές
ΑΡ

Οι περιορισμοί ασφαλείας για τα υγρά και τους φορητούς υπολογιστές στις χειραποσκευές του αεροδρομίου θα μπορούσαν να καταργηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2024 χάρη στη νέα τεχνολογία

Οι περιορισμοί στα υγρά, καθώς και οι έλεγχοι στις ηλεκτρονικές συσκευές που εφαρμόστηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μπορεί σύντομα να γίνουν κομμάτι του παρελθόντος.

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρατεύσει προηγμένους τρισδιάστατους σαρωτές μέχρι τα μέσα του 2024 κάνοντας το πρώτο βήμα στην Ευρώπη, αποκάλυψε πηγή στο BBC, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση. Ο εξοπλισμός, παρόμοιος με τους τομογράφους που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία, παρέχει μια σαφέστερη εικόνα του περιεχομένου μιας τσάντας.

Το σχέδιο αυτό είχε δρομολογηθεί στη Βρετανία για νωρίτερα από το 2024, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Στο Χίθροου η νέα αυτή τεχνολογία μπήκε πειραματικά από το 2017 και επέτρεπε στο προσωπικό του αεροδρομίου να κάνει ζουμ στο περιεχόμενο των αποσκευών, ακόμη και να περιστρέφει την εικόνα για καλύτερο έλεγχο.

«Τα εισάγουμε σταδιακά. Ξεκινήσαμε ήδη την επέκταση του ελέγχου στο τέρμιναλ 3, το οποίο θα έχει περισσότερα CT scanners και έχει προθεσμία στα μέσα του 2024 από το υπουργείο Μεταφορών. Μέχρι τότε, η κανονική επιβατική εμπειρία θα είναι ότι τα υγρά παραμένουν στις τσάντες», δήλωσε χαρακτηριστικά στους βρετανικούς Times ο διευθύνων σύμβουλος του Heathrow, John Holland-Kaye.

Στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το σχέδιο, οι εμπλεκόμενοι φορείς ελπίζουν ότι θα περιοριστούν οι μεγάλες ουρές που σχηματίζονται στα αεροδρόμια. Το πρόβλημα κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν τα αεροδρόμια ανά την Ευρώπη δυσκολεύτηκαν να αντεπεξέλθουν στην αύξηση των μετακινήσεων μετά την πανδημία, όποτε και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα εκατοντάδες εργαζόμενοι των αεροδρομίων.

Ανάλογη τεχνολογία δοκιμάζεται ήδη σε αρκετά αμερικανικά αεροδρόμια. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, όσοι επιβάτες έχουν υγρά στις χειραποσκευές τους πρέπει να τα τοποθετούν σε διαφανείς σακούλες και να φροντίζουν να μην υπερβαίνουν τα 100 ml έκαστο. Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συσκευές, όποιος θέλει να τις πάρει μαζί του στη θέση του στο αεροσκάφος, οφείλει να τις βγάζει από τις τσάντες κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών για τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι τα επίπεδα επιβατικής κίνησης έχουν φτάσει μόνο στο 73% του επιπέδου προ κορονοϊού. Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών διευκρίνισε: «Οι επιβάτες στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρέπει να μεταφέρουν δοχεία υγρών μεγαλύτερα από 100 ml μέσω ασφαλείας και τα υγρά και τα ηλεκτρονικά θα πρέπει να αφαιρούνται από τις τσάντες καμπίνας στα σημεία ελέγχου ασφαλείας των αεροδρομίων».