ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ανησυχία για τον στρεπτόκοκκο-Που οφείλεται η μεγάλη έξαρση

Βρετανία: Ανησυχία για τον στρεπτόκοκκο-Που οφείλεται η μεγάλη έξαρση
AP

Η Κική Σονίδου, πρόεδρος Ελληνών γιατρών στη Βρετανία εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία που επικρατεί με την αύξηση των κρουσμάτων αιμολυτικού στρεπτόκοκκου Α

Ανησυχητικά είναι τα κλινικά στοιχεία από τις λοιμώξεις που προσβάλλουν τα παιδιά μετά την πανδημία με τον στρεπτόκοκκο Α να βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση στη Βρετανία και να προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην ιατρική κοινότητα.

Η Κική Σονίδου, διευθύντρια πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο National Health System και πρόεδρος των Ελλήνων Γιατρών μίλησε στην ΕΡΤ με αφορμή τους θανάτους παιδιών από τον στρεπτόκοκκο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Στο νοσοκομείο βλέπουμε τον β αιμολυτικό της ομάδας Α που μας προκαλεί αυτή την ανησυχία. Είναι ένας καινούργιος ιός» τόνισε η γιατρός, σημειώνοντας πως η αύξηση των κρουσμάτων φέτος είναι τεράστια.

Σε ερώτηση για τον λόγο της αύξησης, με 4.622 καταγεγραμμένα κρούσματα στρεπτόκοκκου που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα, εξήγησε ότι παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας ζούσαν σε ένα πιο αποστειρωμένο περιβάλλον, ενώ τώρα, όπως είπε, «τα παιδιά ξαναβγήκαν σε μια καθημερινότητα έχοντας χαμηλό ανοσοποιητικό γιατί δεν κολλούσαν κάτι άλλο. Έτσι ήταν προστατευμένα».

Σύμφωνα με την ειδικό μια από τις αιτίες για την αύξηση των κρουσμάτων είναι οι λιγότεροι εμβολιασμοί που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στα σχολεία και τα παιδιά δεν φοράνε μάσκες.

«Είναι πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού και αυτό που μας απασχολεί εμάς εδώ και αρκετό καιρό, είναι ότι η επιθετικότητα του», είπε σχετικά με τον στρεπτόκοκκο.

Παράλληλα η κ. Σονίδου επεσήμανε την συνύπαρξη ιών, με τον κορονοϊό, τη γρίπη και τον συγκυτιακό ιό, που κάνει το ανοσοποιητικό του παιδιού ακόμα πιο αδύναμο.

Η πρόεδρος των Ελλήνων Γιατρών στη Βρετανία τόνισε πως γι'αυτό το λόγο έχει δοθεί μεγάλη έμφαση φέτος στον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης, προκειμένου να περιοριστούν οι λοιμώξεις.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Έξαρση του στρεπτόκοκκου Α - Εννιά παιδιά έχασαν τη ζωή τους

Στρεπτόκοκκος Α: Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ για πιθανά κρούσματα στην Ελλάδα

Βρετανία: 9 θάνατοι από στρεπτόκοκκο -Πλάνο για αντιβιοτικά σε σχολεία