ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Ένας θάνατος - Αύξηση κρουσμάτων και επισκέψεων σε γιατρό

ΜΕΘ
Πέντε συνολικά νοσηλείες σε ΜΕΘ λόγω γρίπης
EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σε 43 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα εποχικής γρίπης στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Αύξηση παρουσιάζει η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας, καθώς την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 23 κρούσματα, πάνω δηλαδή από το ήμισυ των συνολικών κρουσμάτων από την αρχή της περιόδου. Επίσης, αυξήθηκαν κατά 41,5% οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου 2022, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης, συνολικά ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 61 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 11 από νοσοκομεία και 50 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα 23 (37,7%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Την εβδομάδα αυτή, δεν καταγράφηκαν νοσηλείες σε ΜΕΘ, ούτε θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης.

Από την αρχή της περιόδου επιτήρησης της γρίπης, έχουν ελεγχθεί συνολικά 420 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 64 από νοσοκομεία και 356 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα 43 (10,2%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Σαράντα ένα 41 (95,3%) από αυτά
ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 2 (4,7%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1). Τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανέρχονται συνολικά σε πέντε και αφορούν ασθενείς ηλικίας από 8 έως 82 ετών και
διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Τα πέντε αυτά κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Εξ΄ αυτών υποτυποποιήθηκαν τα τέσσερα και από αυτά 3 (75%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 1 (25%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1). Τα 3 (60%) από τα 5 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, ένα εκ των οποίων, ηλικίας 78 ετών, απεβίωσε.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Διαβάστε επίσης:

«Θερίζουν» ιώσεις και πνευμονία στα παιδιά - Τι συμβουλεύουν ειδικοί

Ματίνα Παγώνη: «Τον Ιανουάριο θα έχουμε εκρηκτική αύξηση της γρίπης»