ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Σάλος στις ΗΠΑ - Βίντεο με «αποκαλύψεις» για μεταλλαγμένους ιούς

COVID-19
Η αυθεντικότητα του βίντεο αμφισβητείται
AP

Η απάντηση της Pfizer στις καταγγελίες του δικτύου Project Veritas, περί πειραμάτων «Φρανκενστάιν» με μεταλλαγμένους κορονοϊούς

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer φέρεται να παραδέχεται ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί μεθόδους «κατευθυνόμενης εξέλιξης» για τη δημιουργία νέων στελεχών του ιού της Covid-19, ώστε να αυξήσει τα κέρδη της από την πώληση εμβολίων. Οι δηλώσεις αυτές έχουν καταγραφεί σε βίντεο που έχει τραβηχτεί με κρυφή κάμερα, από το αμερικανικό δίκτυο Project Veritas.

Στο βίντεο εμφανίζεται ο Τζόρντον Τρίστον Γουόκερ, ο οποίος δηλώνει διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης για στρατηγικές επιχειρήσεις και επιστημονικό σχεδιασμό mRNA της Pfizer. Επικαλούμενο λεγόμενά του, το Project Veritas κάνει λόγο για επιστήμη «Φρανκενστάιν» και για χειραγώγηση ιών με σκοπό το κέρδος, που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο.

«Μην το πεις σε κανέναν (…) Υπάρχει ένας κίνδυνος (…) πρέπει να είναι απολύτως ελεγχόμενα για να είμαστε βέβαιοι ότι αυτός ιός που μεταλλάσσουμε δεν δημιουργεί κάτι νέο (…) όπως ο ιός που ξεκίνησε στην Ουχάν» αναφέρει ο άνδρας, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει ότι η covid-19 είναι «αγελάδα για άρμεγμα χρημάτων».

Η ταυτότητα του άνδρα που εμφανίζεται στο βίντεο, αμφισβητείται. Σύμφωνα με το Forbes, δεν υπάρχει Τζόρνταν Τρίστον Γουόκερ στην Pfizer. Πάντως, η ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, δεν αναφέρει τίποτα για το πρόσωπο αυτό.

Στην απάντησή της, η Pfizer αναφέρει ότι δεν πραγματοποιεί πειράματα κατεθυνόμενης εξέλιξης ή απόκτησης λειτουργικότητας, αν και μελετά νέα στελέχη του ιού για να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών. Η έρευνα κέρδους λειτουργίας είναι ιατρική έρευνα που μεταβάλλει γενετικά έναν οργανισμό, με τρόπο που μπορεί να ενισχύσει τις βιολογικές λειτουργίες των γονιδιακών προϊόντων. Η κατευθυνόμενη εξέλιξη είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στη μηχανική πρωτεϊνών που μιμείται τη διαδικασία της φυσικής επιλογής, για να κατευθύνει τις πρωτεΐνες ή τα νουκλεϊκά οξέα προς έναν στόχο που έχει ορίσει ο χρήστης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Pfizer: «Πρόσφατα, διατυπώθηκαν ισχυρισμοί σχετικά με το κέρδος λειτουργίας και την έρευνα κατευθυνόμενης εξέλιξης στην Pfizer και η εταιρεία θα ήθελε να δώσει διευκρινίσεις.

Στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του εμβολίου Pfizer-BioNTech για την COVID-19, η Pfizer δεν έχει διεξαγάγει έρευνα κέρδους λειτουργίας ούτε έρευνα κατευθυνόμενης εξέλιξης. Μαζί με συνεργάτες, πραγματοποιήσαμε έρευνα κατά την οποία ο αρχικός ιός SARS-CoV-2 χρησιμοποιήθηκε για να παραγάγει την πρωτεΐνη ακίδα από νέες παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία. Αυτή η εργασία πραγματοποιείται μόλις εντοπιστεί μια νέα παραλλαγή ανησυχίας από τις αρχές Δημόσιας Υγείας. Η έρευνα παρέχει έναν τρόπο για να αξιολογήσουμε γρήγορα την ικανότητα ενός υπάρχοντος εμβολίου να προκαλεί αντισώματα που εξουδετερώνουν μια παραλλαγή ανησυχίας που εντοπίστηκε πρόσφατα. Στη συνέχεια, διαθέτουμε αυτά τα δεδομένα, μέσω επιστημονικών περιοδικών, με αξιολόγηση και τα χρησιμοποιούμε ως ένα από τα βήματα για να προσδιορίσουμε εάν απαιτείται ενημέρωση του εμβολίου.

Επιπλέον, για να καλύψει τις αμερικανικές και παγκόσμιες ρυθμιστικές απαιτήσεις για την από του στόματος θεραπεία μας, PAXLOVID, η Pfizer προχωρά σε ανάλυση in vitro (εργαστηριακή καλλιέργεια) για τον εντοπισμό πιθανών μεταλλάξεων αντοχής στο nirmatrelvir, ένα από τα δύο συστατικά του PAXLOVID. Με έναν φυσικά εξελισσόμενο ιό, είναι σημαντικό να αξιολογείται τακτικά η δραστηριότητα ενός αντιικού. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εργασίας διεξάγεται χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις υπολογιστή ή μεταλλάξεις της κύριας πρωτεάσης - ενός μη μολυσματικού τμήματος του ιού. Σε έναν περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, όταν ένας πλήρης ιός δεν περιέχει καμία γνωστή μετάλλαξη, μπορεί να παρασκευαστεί ώστε να επιτρέπει την αξιολόγηση της αντιικής δραστηριότητας στα κύτταρα. Επιπλέον, πραγματοποιούνται in vitro πειράματα επιλογής αντοχής σε κύτταρα επωασμένα με SARS-CoV-2 και νιρματρελβίρη σε εργαστήριο Βιοασφάλειας επιπέδου 3 (BSL3) για να αξιολογηθεί εάν η κύρια πρωτεάση μπορεί να μεταλλαχθεί για να δώσει ανθεκτικά στελέχη του ιού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες απαιτούνται από τις αμερικανικές και παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές για όλα τα αντιικά προϊόντα και πραγματοποιούνται από πολλές εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Οι πληροφορίες που βασίζονται σε γεγονότα θεμελιωμένα στην ορθή επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και η Pfizer παραμένει προσηλωμένη στη διαφάνεια και στην ανακούφιση του καταστροφικού βάρους αυτής της ασθένειας».

Διαβάστε επίσης:

Ερυθρός Σταυρός: Ο κόσμος είναι «επικίνδυνα απροετοίμαστος» για την επόμενη πανδημία

ΠΟΥ: Παραμένει ο ανώτατος συναγερμός για τον κορονοϊό

Κορονοϊός: Ένα ετήσιο εμβόλιο προτείνει ο FDA