ΥΓΕΙΑ

Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας στο υπουργείο Ανάπτυξης

Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας στο υπουργείο Ανάπτυξης

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι υπεύθυνο πλέον για την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

Η είδηση αυτή προκύπτει από παράγοντες της αγοράς και όχι από το περιβάλλον του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη - ο οποίος μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνει το θέμα- και θα υλοποιηθεί με σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στην Βουλή.

Με το νομοσχέδιο καταργείται μεταξύ άλλων η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και όλες οι διαδικασίες των προμηθειών του δημοσίου μεταφέρονται πλέον στο υπουργείο Ανάπτυξης από το οποίο θα διενεργούνται οι σχετικοί διαγωνισμοί, θα καταρτίζονται τα μητρώα των προμηθευτών και θα εφαρμοσθεί το καθεστώς της "μαύρης λίστας" προμηθευτών οι οποίοι παραβιάζουν την κείμενη εθνική ή/και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το νομοσχέδιο, που επεξεργάζονται από κοινού το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, στοχεύει στην απλοποίηση και ενοποίηση του κανονιστικού πλαισίου, στην ενίσχυση της διαφάνειας και του ανταγωνισμού και στον περιορισμό των δαπανών.

Η είδηση αυτή πάντως, έρχεται μόλις μία ημέρα μετά από την σοβαρή έκκληση που απηύθυναν οι νεφροπαθείς και συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών προς τον πρωθυπουργό, αναφορικά με το μείζον θέμα των διαγωνισμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, ζητώντας του να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, τα στελέχη της ΕΠΥ με την λογική τους να μην εισάγουν προδιαγραφές στα φίλτρα νεφρού και να έχουν ανοίξει τον δρόμο σε εισαγωγές από τρίτες χώρες, δημιουργούν μη αναστρέψιμα προβλήματα δημόσιας υγείας. Το χειρότερο δε είναι, όπως τονίζουν, ότι οι επικεφαλής της ΕΠΥ, υποβάλλουν τον ασθενή σε ρώσικη ρουλέτα που δεν ξέρει πότε θα τραβήξει το φίλτρο που θα τον στείλει στον άλλο κόσμο. Και ενώ η διεθνής κοινότητα συζητά για τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην αιμοκάθαρση, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) στην ψωροκώσταινα, αντιμετωπίζει τα φίλτρα τεχνητού νεφρού, που είναι η κλωστή που κρατάει τους νεφροπαθείς στη ζωή, ως μανταλάκια και μαξιλαροθήκες αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Τέλος στα ειδικά καθεστώτα προμηθειών για ΟΤΑ και ΔΕΚΟ