ΥΓΕΙΑ

Κανονικά το χαράτσι των 5 ευρώ για εξέταση στα Κέντρα Υγείας

Κανονικά το χαράτσι των 5 ευρώ για εξέταση στα Κέντρα Υγείας

Μόνο στην ...ταμπέλα ενοποιούνται προς το παρόν τα Κέντρα Υγείας και οι μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ.

Το εισιτήριο των 5 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλεται κανονικά στα Κέντρα Υγείας, αναφέρει ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει νεότερη κοινή υπουργική απόφαση για το θέμα του εισιτηρίου στα εξωτερικά ιατρεία, χωρίς βέβαια να διευκρινίζει αν θα καταργηθεί τελικά, όπως έχουν δεσμευθεί ή θα επεκταθεί ή ακόμα και αν θα αυξηθεί.

Ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας υπέγραψε την Μ. Πέμπτη εγκύκλιο προκειμένου να διευκρινιστούν ζητήματα για την εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους (Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία, Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία), στο πλαίσιο ένταξης και ομοιόμορφης λειτουργίας τους στο ΠΕΔΥ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην ονομασία, τα Κέντρα Υγείας θα φέρουν επιπλέον το διακριτικό τίτλο ΠΕΔΥ (πχ ΠΕΔΥ – Κέντρο Υγείας Μουζακίου).

Σε κάθε Κέντρο Υγείας ορίζεται από τον Υπεύθυνο για τον συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας του, τουλάχιστον ένας Ελεγκτής Ιατρός καθώς και ένας Ιατρός Υποδοχής ειδικότητας κατά προτεραιότητα Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, ο οποίος θα δέχεται αποκλειστικά έκτακτα, μη προγραμματισμένα περιστατικά. Στις αρμοδιότητες του Ιατρού Υποδοχής εμπίπτουν η εξέταση, η συνταγογράφηση, η παραπομπή για εξετάσεις, καθώς και η παραπομπή σε ειδικούς ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή ειδικούς ιατρούς Δημοσίου Νοσοκομείου του ΕΣΥ.

Σχετικά με το προσωπικό των Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους, που υπηρετεί με οποιαδήποτε πράξη Διοικητών Νοσοκομείων ή Υγειονομικών Περιφερειών, σε θέσεις εκτός της οργανικής του, αυτό υποχρεούται να επιστρέψει στην οργανική του θέση αμέσως μετά τη λήξη της ισχύος της σχετικής πράξης. Εφεξής, αρμόδιος για τη μετακίνηση θα είναι αποκλειστικά ο Διοικητής της ΥΠΕ, ο οποίος θα αποφασίζει με βάση τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής καθώς και την ομαλή λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Αναφορικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές του προσωπικού, αυτό θα υπάγεται στην αρμοδιότητα των αντίστοιχων υπηρεσιακών συμβουλίων των ΥΠΕ, ενώ σε κάθε ΥΠΕ θα λειτουργούν επιστημονικά συμβούλια Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το επικίνδυνο μοντέλο της Μέρκελ για την υγεία