ΥΓΕΙΑ

Εργαστηριακοί γιατροί: Εκρηκτικό κλίμα για τις συμβάσεις

Εργαστηριακοί γιατροί: Εκρηκτικό κλίμα για τις συμβάσεις

Στα κάγκελα για ακόμη μία φορά βρίσκονται οι γιατροί με αφορμή τον διάλογο για τις συμβάσεις που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα.

Χθες, η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης σε συνάντηση μακράς διαρκείας που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κρατήθηκε με νύχια και με δόντια προκειμένου να μην τα βροντήξει.

Όπως είναι γνωστό, στις 30 Απριλίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία για τις συμβάσεις των κλινικών και εργαστηριακών γιατρών, για τις οποίες ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ έδωσε παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου. Οι επικεφαλής της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης και η πρόεδρος του ΙΣΠ κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά) προσπάθησαν να πείσουν με κάθε τρόπο την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κλείσει το ζήτημα με τις συμβάσεις, ωστόσο όπως όλα δείχνουν το θέμα παραμένει ανοικτό.

Ο υπουργός Υγείας και ο υφυπουργός κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Μπέζας, επιμένουν στο γεγονός ότι ο συμβεβλημένος γιατρός δεν θα πρέπει να αρνείται να δεχθεί ασθενείς, ακόμη και εάν έχει ξεπεράσει το πλαφόν των επισκέψεων, πρόταση με την οποία διαφωνεί ο κλάδος. Ακόμη, επιμένουν στην καταβολή των δύο χαρατσιών clawback και rebate, κάτι με το οποίο διαφωνεί ριζικά ο κλάδος, αφού όσον αφορά στους κλινικούς γιατρούς, παραμένουν απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ένα άλλο ζήτημα με το οποίο είναι έξαλλοι οι επικεφαλής της Επιτροπής, είναι το θέμα του προϋπολογισμού το οποίο τόσο για τα εργαστήρια, όσο και για τις Κλινικές, ανέρχεται για το 2014 στα 328 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Απρίλιο, ο προϋπολογισμός έχει φθάσει ήδη τα 47 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του χρόνου, να υπάρχει κίνδυνος ο κλάδος να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

«Μπάχαλο» στις υγειονομικές επιτροπές του ΕΟΠΥΥ λόγω διαθεσιμότητας