ΥΓΕΙΑ

Σηκώνει τα χέρια ψηλά ο ΕΟΦ για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης

Σηκώνει τα χέρια ψηλά ο ΕΟΦ για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης

Την αδυναμία του να ελέγξει την ποιότητα των φίλτρων αιμοκάθαρσης που εισάγονται στη χώρα μας και χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα δημόσια νοσοκομεία, ομολογεί ο ΕΟΦ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αφού επέδειξε αργά αντανακλαστικά στις καταγγελίες που κάνουν εδώ και μήνες οι νεφροπαθείς, επιρρίπτει ευθύνες εμμέσως πλην σαφώς στους γιατρούς των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού γιατί δεν έχουν αναφέρει τα προβλήματα που συναντούν κατά τη χρήση των φίλτρων αιμοκάθαρσης.

"Τα νοσοκομεία της Ελλάδας γεμίζουν από φίλτρα no name, αμφίβολης προέλευσης και χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου. Φίλτρα που προέρχονται από την Αίγυπτο, την Κίνα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Γιώργος Καστρινάκης.

Από τα φίλτρα Αιγύπτου, που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα ελληνικά νοσοκομεία, έχουν κινδυνεύσει άμεσα τουλάχιστον 19 ασθενείς, σύμφωνα με τις καταγγελίες που γίνονται στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών.

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε χθες ότι θα ξεκινήσει τη διερεύνηση μετά τις καταγγγελίες, των νεφροπαθών και τις αναφορές της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, αλλά δεν έχει ο ίδιος τη δυνατότητα αυτή, οπότε θα ζητήσει τη συμβολή των αντίστοιχων οργανισμών φαρμάκου στις χώρες της Ε.Ε. για παρόμοιες καταγγελίες και θα στείλει σε ανεξάρτητο ευρωπαικό ερευνητικό εργαστήριο δείγματα των φίλτρων προκειμένου να διαπιστωθεί η ασφάλεια της χρήσης τους.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, σημειώνει πάντως ότι θα πρέπει και οι γιατροί να αναφέρουν στον ΕΟΦ τις επιπλοκές που παρατηρούνται από τέτοιου είδους προιόντα και να συμπληρώνουν ατομικές αναφορές με τη χρήση της «Λευκής Κάρτας», σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Πηγή: onMed.gr

Διαβάστε επίσης:

ΠΕΦ-Ομάδα Αιγαίου: Το ελληνικό φάρμακο ταξιδεύει στην ακριτική Ελλάδα