ΥΓΕΙΑ

Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο ΕΣΥ

Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο ΕΣΥ

Παιδιά ενός κατώτερου θεού είναι για ακόμη μία φορά οι Έλληνες πολίτες όσον αφορά στις υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν και όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου.


Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωβαρόμετρου (Ιούνιος 2014) και μετά από μελέτη που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 23 Νοεμβρίου- 2 Δεκεμβρίου 2013, οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα ελληνικά νοσοκομεία σε αντίθεση με τους ευρωπαίους. Να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα κατέχει την 27η θέση μεταξύ 28 ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, ως προς την ικανοποίηση των πολιτών από το σύστημα υγείας γενικά (26% το θεωρούν καλό).

Τελευταία κατατάσσεται η Ρουμανία, με ποσοστό ικανοποίησης από το σύστημα 25% και πρώτο το Βέλγιο με 97%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι αρκετά υψηλός (71%).

Ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία 78% έχει την χειρότερη γνώμη για τα νοσοκομεία δείχνοντας ότι δεν εμπιστεύεται τις υπηρεσίες υγείας και μάλιστα εκτιμά ότι μπορεί να υποστεί ακόμη και βλάβη νοσηλευόμενη σε αυτά.

Τα στοιχεία αυτά είναι πράγματι τρομακτικά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι σε μία τόσο σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση που έχει βιώσει η Ελλάδα, τα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν και πρέπει να αποτελούν ένα σημαντικό οχυρό για την περίθαλψη και την υγεία των πολιτών. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να δει πολύ προσεκτικά το ΕΣΥ και να προστατέψει τον δημόσιο χαρακτήρα του, αφού ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με τους εργαζόμενους των νοσηλευτηρίων και τους υγειονομικούς φορείς, «άλωσε στην κυριολεξία και υποβάθμισε τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας».

Σοβαρή ανησυχία καταγράφουν οι Έλληνες πολίτες σε ερώτηση που αφορά στην διάρκεια νοσηλείας τους στο ΕΣΥ, με το 78% να εκδηλώνει φόβο και προβληματισμό. Η Ελλάδα εδώ κατέχει την δεύτερη θέση, μετά την Κύπρο που εμφανίζεται να έχει την χειρότερη θέση με 82% και με την Αυστρία να έρχεται πρώτη με ποσοστό 21%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 20% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν υποστεί οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια κατά τη λήψη υπηρεσιών περίθαλψης, αλλά μόλις το 40% την ανέφερε. Ωστόσο το ποσοστό αυτό (20%) είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται στο 27%.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι την ώρα που οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν σε ποσοστό 71% το δημόσιο σύστημα υγείας τους και ειδικότερα τις υπηρεσίες, οι έλληνες λένε ναι στο ΕΣΥ σε ποσοστό 26%.

Το 73% των Ελλήνων αναφέρει ότι οι υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας είναι χειρότερες από των άλλων χωρών, το 16% ότι είναι παρόμοιες και μόλις το 5% ότι είναι καλύτερες.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΔΕ στο ΨΝΑ για θάνατο ψυχικά πάσχουσας από άγνωστη αιτία

Συνταγογράφηση δραστικής: Γιατί καθυστερεί η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ;

Θεαγένειο: Δραματικές οι συνέπειες της πολιτικής λιτότητας

Ρoή Ειδήσεων