ΥΓΕΙΑ

Όλη η απόφαση για το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις

Όλη η απόφαση για το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις

Εκδόθηκε σε ΦΕΚ (Αρ. Φύλου 2243 18/8/2014) η απόφαση του υπουργού Υγείας, με την οποία καθορίζεται το ανώτατο όριο στις διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο ΦΕΚ, περιλαμβάνεται και το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης το οποίο για το 2014 και το 2015 θα αγγίξει τα 2 δις ευρώ.

Αναφορικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις, το συνολικό ύψος των υπηρεσιών και πράξεων Διαγνωστικών εργαστηρίων (ιδιώτες και εταιρείες) ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, με την μερίδια του λέοντος να κρατά η Αττική με 106.899.706,81 ευρώ και την μικρότερη μερίδια να διατηρούν τα Γρεβενά με 886.924,63 ευρώ.

Η κατανομή που αφορά ιατρούς κατά πράξη και περίπτωση (κατηγορία Α) με ειδικότητες καρδιολογία, γαστρεντερολογία νευρολογία γυναικολογία και φυσιατρική ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ, ενώ η κατανομή που αφορά σε ιατρούς κατά πράξη και περίπτωση με λοιπές ειδικότητες που δεν ορίζονται ανωτέρω, ανέρχονται σε 8.100.000,00 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, εξετάσεις υψηλού κόστους όπως για παράδειγμα Αξονικές και Μαγνητικές Τομογραφίες και έγχρωμοι υπέρηχοι που βρίσκονται εκτός ορίων έγκρισης, δύναται σε ειδικές περιπτώσεις να αποζημιωθούν στον ιδιωτικό τομέα σε περιπτώσεις υπέρβασης του πλαφόν μετά από σχετική έγκριση του ΕΟΠΥΥ.

Χειρόγραφα παραπεμπτικά απαιτούν θεώρηση από ελεγκτή ιατρό του ΠΕΔΥ, εάν η αξία τους υπερβαίνει τα 60 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται η συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από ιατρούς αμιγώς εργαστηριακούς ειδικοτήτων και συγκεκριμένα Βιοπαθολόγους, Ακτινοδιαγνώστες, Κυτταρολόγους και Παθολογοανατόμους.

Νωρίτερα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της, υπεραμύνθηκε της πολιτικής των κλειστών προϋπολογισμών αναφορικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η υπουργική απόφαση για το όριο συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων στοχεύει στην διαχείριση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται ανά κατηγορία παρόχων».

Παράλληλα, στην ίδια υπουργική απόφαση εισάγονται κατευθυντήριες οδηγίες που προέκυψαν μέσα από εκτεταμένο διάλογο με εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας και εδράζονται στην ελληνική και διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.

Διαβάστε περισσότερα στο onMed.gr