Προσχέδιο προϋπολογισμού: Μειωμένες δαπάνες υγείας παρά το πλεόνασμα

Newsroom Newsroom

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Μειωμένες δαπάνες υγείας παρά το πλεόνασμα

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού – το οποίο κατατέθηκε χθες Δευτέρα στη Βουλή – είναι στραμμένα τα βλέμματα των φορέων υγείας, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν με καταγεγραμμένο πια επίσημα το πρωτογενές πλεόνασμα, θα υπάρξουν αυξήσεις και στις δαπάνες υγείας, οι οποίες τα τελευταία έξι χρόνια, έχουν καταβαραθρωθεί δραματικά.


Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, το τελευταίο διάστημα, κάνει πολύ συχνά αναφορά για την πρόθεσή του να αυξήσει τις δαπάνες υγείας μέσα από τον προϋπολογισμό, θέμα, που το έθεσε άλλωστε και στους επικεφαλής της τρόικας την περασμένη εβδομάδα.

Όμως παρά το γεγονός, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 5,4 δισ. ευρώ ή στο 2,9% του ΑΕΠ, περίπου στο στόχο του Προγράμματος, και όσο διαβάσαμε προσεκτικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι δαπάνες δυστυχώς δεν φαίνεται να αυξάνονται, στο κομμάτι της περίθαλψης, της ασφάλισης και της κοινωνικής πρόνοιας. Για να μην αναφέρουμε το θέμα της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, για το οποίο δεν υπάρχει ούτε μία λέξη στο προσχέδιο, ενώ όπως τόνισε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Υγείας στην ημερίδα ''Υγεία: Σχεδιάζοντας το Μέλλον'' που διοργάνωσε η Direction Business Network και το MED & HEALTH BUSINESS, η δαπάνη και το 2015 θα ανέλθει τα 2 δισ. ευρώ.

Και όλοι γνωρίζουν βέβαια, περισσότερο δε οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας- οι οποίοι ζητούν διόρθωση με επιπλέον 300 εκατ. ευρώ- τι σημαίνει για τη δημόσια υγεία, μία φαρμακευτική δαπάνη γαντζωμένη στα 2 δισ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει επιπλέον, τους ανασφάλιστους, τα εμβόλια και τα παράγωγα αίματος.

Αναλυτικά, οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη το 2013, ανήλθαν σε 15.922 δισ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση για το 2014 είναι ότι θα ανέλθουν σε 14.390 δισ. ευρώ και για το 2015 εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 13.931 δισ. ευρώ. Δηλαδή η δαπάνη βαίνει διαρκώς μειούμενη.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

ΠΕΦ: 2.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη 5ετία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved