Ελληνική περίθαλψη με υλικά made in China & Egypt

Newsroom Newsroom

Ελληνική περίθαλψη με υλικά made in China & Egypt

Ελληνική περίθαλψη με υλικά και αναλώσιμα made in China, Egypt, και ούτω καθεξής! Φυσικά το είδαμε και αυτό στα χρόνια της βαθιάς ύφεσης και της μνημονιακής πολιτικής, όπου πολλά νοσοκομεία αξιοσέβαστα και ναυαρχίδες του ΕΣΥ προσπαθούν να γιατρέψουν τους ασθενείς τους με κακής ποιότητας υλικά, τα οποία μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, υλικά τα οποία αναγκάζονται να προμηθεύονται εξαιτίας των μειωμένων προϋπολογισμών τους.

Και εάν τα πράγματα είναι τόσο τραγικά για το 2014, φαντασθείτε τι έχει να γίνει το 2015, με τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων ακόμη πιο μειωμένους, συγκεκριμένα κατά 22,9%, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή την περασμένη Κυριακή.

Τα καινούρια αυτά νέα έρχονται από το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ένα πραγματικά καθ' όλα αξιοσέβαστο νοσηλευτήριο το οποίο βιώνει δραματικές στιγμές τα τελευταία χρόνια, με σοβαρές ελλείψεις αναλωσίμων και φαρμάκων και με υλικά τα οποία δεν είναι αντάξια της φήμης του. Υλικά, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Σιούλη, πρόεδρο της νοσοκομειακής Επιτροπής γιατρών του ΕΣΥ του ΑΧΕΠΑ και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, προμηθεύεται το νοσοκομείο από ξένες χώρες, όπως Κίνα, Αίγυπτο κ.λπ. εξαιτίας των μειωμένων προϋπολογισμών σε όλο το ΕΣΥ και ειδικότερα στον προϋπολογισμό του ΑΧΕΠΑ, ο οποίος από 80 εκατ. ευρώ που ήταν πριν την κρίση, σήμερα ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σιούλης αναφέρει ότι σήμερα στο ΑΧΕΠΑ μπορεί να βρει ένας ασθενής ράμματα χειρουργικά και γάντια από Κίνα, Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, υλικά πολύ κακής ποιότητας που σίγουρα ταλαιπωρούν τόσο το γιατρό όσο και τον ασθενή. Τα γάντια πολλές φορές σπάνε και οι γιατροί ή οι νοσηλευτές αναγκάζονται να φορούν πολλά ζευγάρια μαζί για να είναι σίγουροι, τονίζει ο κ. Σιούλης. Για να μην αναφέρουμε τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, συνεχίζει, για τα οποία έχουν καταγγείλει πολλές φορές οι νεφροπαθείς την κακή τους ποιότητα, η οποία είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Ειδικά τα φίλτρα αυτά, αναφέρει ο συνομιλητής μας, είχαν κατακυρωθεί σε αιγυπτιακή εταιρεία. Εν τέλει, το τόσο φθηνό προϊόν στο τέλος καταλήγει να είναι πολύ ακριβό και επιβαρύνει ίσως διπλάσια την υγεία και την οικονομία, αναφέρει.

Ίσως τελικά οι περίφημοι μειοδοτικοί διαγωνισμοί δεν αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση για θέματα δημόσιας υγείας και όταν στην κυριολεξία παίζεται κορόνα-γράμματα η ζωή των ασθενών. Άραγε γιατί δεν τέθηκαν ποτέ προδιαγραφές και όροι ποιότητας στους διαγωνισμούς και μόνο όροι χαμηλότερης τιμής; Θα πάρει κάποτε θέση στο θέμα αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας;

Αναφορικά με τις ελλείψεις, ο κ. Σιούλης υποστηρίζει ότι πράγματι είναι πολύ μεγάλες και μάλιστα σε πολύ ειδικά αναλώσιμα, όπως βηματοδότες και υλικά επεμβατικής ακτινολογίας, τα οποία στην κυριολεξία σώζουν ζωές. Όμως δεν είναι μόνο το ΑΧΕΠΑ που ταλανίζεται από τις ελλείψεις και τα άχρηστα υλικά, αλλά όλο σχεδόν το ΕΣΥ και η περίθαλψη των πολιτών, δραματικό αποτέλεσμα και συνέπεια μιας καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, της οποίας βιώνουμε και δεν ξέρουμε για πόσο καιρό ακόμη θα βιώνουμε τα απόνερά!

Πηγή: Onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved