ΥΓΕΙΑ

Σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Προστασία που μπορεί να φτάσει και το 95% από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας...

Προστασία που μπορεί να φτάσει και το 95% από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο που πλήττει τις γυναίκες κάτω των 45 ετών, προσφέρει ο συνδυασμός του τεστ ΠΑΠ με τον εμβολιασμό για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV .

Το Υπουργείο Υγείας, ξεκινά σε συνεργασία με Δήμους όλης της χώρας ένα Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με δωρεάν τεστ ΠΑΠ για όλες τις γυναίκες. Ιδιαίτερη έμφαση όμως πρέπει να δοθεί και στο εμβόλιο εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, το οποίο προλαμβάνει τη μόλυνση από τον ιό και χορηγείται, επίσης, δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η αρχή έγινε ήδη με τον πρώτο Δήμο της χώρας, το δήμο της Αθήνας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες 25-65 ετών, οι οποίες θα εντοπιστούν από τα δημοτολόγια και θα λάβουν μια πρόσκληση από το Δήμο, με την οποία θα καλούνται να υποβληθούν σε τεστ ΠΑΠ.

Μετά την πρώτη εξέταση τραχήλου, θα λαμβάνουν πρόσκληση κάθε τρία χρόνια, μέχρι την ηλικία των 55 ετών, και στη συνέχεια κάθε πέντε χρόνια, μέχρι τα 65 τους.

«Χρέος μας ως Υπουργείο Υγείας είναι να προστατεύσουμε τον πολίτη, να μην αρρωστήσει . Η μάχη κατά του καρκίνου είναι μια καίρια και αποφασιστική μάχη» δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης για τη δημόσια υγεία, «δρομολογούμε μια δέσμη πολιτικών που θα προασπίσουν τη δημόσια υγεία, θα προστατεύσουν τον πολίτη να μην αρρωστήσει. Αυτό είναι το καθηκοντολόγιο ενός σύγχρονου Υπουργείου Υγείας. Δεν είναι Υπουργείο των Νοσοκομείων και των γιατρών αυτό το κομμάτι της ελληνικής διοικήσεως, είναι περιουσία του ελληνικού λαού, που την ακριβοπληρώνει από το υστέρημά του για να μην αρρωστήσει» .

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την ανησυχία του για τις διαστάσεις που έχει πάρει τελευταία η εξάπλωση του ιού του AIDS «η αδήλωτη πορνεία φέρνει το AIDS στην ελληνική οικογένεια», τόνισε ο κ. υπουργός . «Το 2010 αντεστράφη η θετική πορεία μείωσης των κρουσμάτων και ελπίσαμε ότι είναι κάτι παροδικό. Όμως δυστυχώς για μας το 2011 επιβεβαιώνει την αυξητική τάση και όχι μόνο την επιβεβαιώνει αλλά μας δημιουργεί και ανησυχίες», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Με ενδιαφέρον αναμένουν από το Υπουργείο Υγείας να ανοίξει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη χώρα μας γραφείο για τον καρκίνο και τα χρόνια νοσήματα, το οποίο θα στεγαστεί στο κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Με την εξέλιξη αυτή οι ελληνικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να εποπτεύουν τα προγράμματα καρκίνου στις 35 ευρωπαϊκές χώρες και βεβαίως να λαμβάνουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.