ΥΓΕΙΑ

Οι ξηροί καρποί «φάρμακο» για τους διαβητικούς

Οι ξηροί καρποί «φάρμακο» για τους διαβητικούς
Μισό φλιτζάνι ξηροί καρποί βοηθούν τους διαβητικούς ...

Μισό φλιτζάνι ξηροί καρποί βοηθούν τους διαβητικούς να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης τους.

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care, εξέτασε δείγμα ασθενών που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2, στους οποίους αντικατέστησαν κάποιες από τις καθημερινές τροφές τους που περιείχαν υδατάνθρακες, με μισό φλιτζάνι ανάμεικτους ξηρούς καρπούς.

Μέσα σε τρεις μήνες διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του σακχάρου τους και της «κακής» χοληστερόλης άρχισαν σταδιακά να μειώνονται.

Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη βελτίωση μεταξύ των διαβητικών που αντικατέστησαν τις συνηθισμένες στην δίαιτά τους τροφές που περιείχαν υδατάνθρακες με ένα ψωμάκι ολικής αλέσεως σε καθημερινή βάση.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει, όπως εξηγεί ο ερευνητής Σίριλ Κένταλ του πανεπιστημίου του Τορόντο, ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν το «κλειδί» για τον έλεγχο του διαβήτη. Μπορεί όμως να συμβάλουν σε μία υγιεινή διατροφή, καθώς είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, τα οποία τώρα συνειδητοποιούμε ότι είναι υγιεινά, μιας και όπως είπε τα ακόρεστα λίπη συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακού νοσήματος και με άλλα οφέλη για την υγεία.

Λόγω όμως της υψηλής θερμιδικής τους αξίας, οι ξηροί καρποί πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και αντικαθιστώντας άλλα, λιγότερα υγιεινά σκακ