ΥΓΕΙΑ

Το καλό πρωινό μας «θωρακίζει» έναντι των πειρασμών

Το καλό πρωινό μας «θωρακίζει» έναντι των πειρασμών
Όταν έχουμε πάρει ένα καλό πρωινό, επιλέγουμε λιγότερο παχυντικές τροφές ...

Όταν έχουμε πάρει ένα καλό πρωινό, επιλέγουμε λιγότερο παχυντικές τροφές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έρευνα του Imperial College London έδειξε πως ένα υγιεινό πρωινό συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική λειτουργία 20 υγιών ενηλίκων που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα παχυσαρκίας. Κάνοντας χρήση της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), μελέτησαν την ροή του αίματος στον εγκέφαλο των εθελοντών και επιχείρησαν να δουν κατά πόσο οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθησαν στην εξέταση αφού προηγουμένως δεν είχαν φάει πρωινό. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι ερευνητές τους έδειξαν φωτογραφίες με τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας (πίτσα, κέικ, σοκολάτα) και χαμηλής (λαχανικά, σαλάτα, ψάρια).

Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι όταν οι εθελοντές έβλεπαν τρόφιμα με πολλές θερμίδες, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους ήταν περισσότερο δραστήριο.

Όταν όμως οι συμμετέχοντες 90 λεπτά πριν υποβληθούν στην εξέταση είχαν καταναλώσει πρωινό, οι επιστήμονες παρατήρησαν κάτι διαφορετικό. Το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους δεν φάνηκε να έχει καμία σημαντικά μεγαλύτερη δραστηριότητα όταν οι εθελοντές έβλεπαν τις φωτογραφίες με τα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.

Επίσης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτιμήσουν την «έλξη» που ένιωθαν από τα τρόφιμα. Όταν είχαν παραλείψει το πρωινό, τις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων τους κατείχαν οι τροφές με τις περισσότερες θερμίδες. Αντίθετα, όταν είχαν καταναλώσει το πρώτο γεύμα της ημέρας, δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη προτίμηση στα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα. Οι επιλογές των εθελοντών επομένως, επιβεβαίωσαν τα ευρήματα της απεικονιστικής εξέτασης.