ΥΓΕΙΑ

Αγωνία να παραμείνουν οι γιατροί στις μονάδες του ΠΕΔΥ, αλλιώς το σύστημα καταρρέει

Αγωνία να παραμείνουν οι γιατροί στις μονάδες του ΠΕΔΥ, αλλιώς το σύστημα καταρρέει

Την αναγκαιότητα να παραμείνουν οι γιατροί στο σύστημα της ΠΦΥ αλλά και οι συμβεβλημένοι γιατροί στα ΠΕΔΥ, αφού εάν φύγουν το σύστημα θα καταρρεύσει, καθώς και την ανάγκη να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες του συστήματος, εξέφρασαν γιατροί της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, αλλά και ο Αναπληρωτής ΓΓ του υπoυργείου Υγείας κ. Σταμάτης Βαρδαρός, σε στρογγυλό τραπέζι στο 7ο Health & Pharma Conference που πραγματοποίησε η Ethos Media την Πέμπτη.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Είναι φανερή η αγωνία των γιατρών προκειμένου να παραμείνουν στο σύστημα και σε μία στιγμή, που η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης (ή για την ακρίβεια ξεκινά από μηδενική βάση μετά από πολλά χρόνια προσδοκιών), με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να δηλώνει ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο.

Εν τω μεταξύ, ολοένα και πιο επιτακτική είναι η ανάγκη για αξιολόγηση των μονάδων του ΠΕΔΥ όπως και των ιδίων των γιατρών, όπως τονίζουν εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας, παρά τις αντιρρήσεις, καθώς και η ανάγκη για εκπαίδευση των γιατρών και δημιουργίας κινήτρων.

«Βασικό είναι να φύγει η επιβάρυνση από τον πολίτη» υπογράμμισε ο Σταμάτης Βαρδαρός, Αναπλ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας. «Δεν αρκεί η εξοικονόμηση των δαπανών, είναι απαραίτητη και η ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ με στελεχιακό δυναμικό» πρόσθεσε.

Ανέφερε μάλιστα πως οι ιατρικοί επισκέπτες είναι μία κατεξοχήν εξωστρεφής ειδικότητα η οποία θα μπορούσε και πρόκειται να αξιοποιηθεί, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα «ήταν παρκαρισμένη στα νοσοκομεία και ασκούσε αλλότρια καθήκοντα».

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr