ΥΓΕΙΑ

Η αγωνία στο κατακόρυφο για την έκβαση των 4.000 προσλήψεων - Τι λένε οι υγειονομικοί

Η αγωνία στο κατακόρυφο για την έκβαση των 4.000 προσλήψεων - Τι λένε οι υγειονομικοί

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας την Πέμπτη το βράδυ για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν δημιουργεί προβληματισμό και σύγχυση μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στο ευρύτερο υγειονομικό τοπίο και φυσικά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Διότι η κυβέρνηση όπως όλοι γνωρίζουμε, είχε δεσμευτεί μέρος των χρημάτων αυτών, να κατευθυνθεί σε συγκεκριμένες υγειονομικές δράσεις, όπως 4.000 προσλήψεις ορισμένου χρόνου και στήριξη ευπαθών ομάδων.

Είναι επομένως λογικό, να υπάρχει μεγάλη αγωνία και προβληματισμός ότι το σχέδιο αυτό ενδεχομένως να ναυαγήσει και οι μεγάλες ανάγκες για κάλυψη κενών στην υγεία και την περίθαλψη, να μείνουν ένα άδειο πουκάμισο.

Προβληματισμένοι όμως, είναι και οι υγειονομικοί οι οποίοι προσδοκούν σε μία ανάσα και η ανακούφιση αυτή αργεί να έρθει.

Την έντονη αντίδρασή του για την έκβαση της υπόθεσης των προσλήψεων, κατέθεσε και ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ κ. Πάνος Παπανικολάου, τονίζοντας, ότι το ζητούμενο και το κλειδί για το ΕΣΥ αλλά και τις ανάγκες πολιτών και υγειονομικών, είναι οι μόνιμες θέσεις εργασίας και όχι οι ελαστικές.

Και συνεχίζει ο κ. Παπανικολάου:

«Υπενθυμίζω ότι στις 4 Οκτωβρίου, όταν ο κ. Πολάκης είχε δηλώσει (επίσημα με δελτίο τύπου) πως θα προσληφθούν "με τα λεφτά των καναλαρχών" 4000 νοσηλευτές με ΔΩΔΕΚΑΜΗΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ και ΣΧΕΣΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, είχα πει δημόσια πως αυτή η ρύθμιση ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

Οι ελαστικές και προσωρινές σχέσεις εργασίας στην δημόσια περίθαλψη όχι μόνο θίγουν κατάφωρα τα δικαιώματα των εργαζόμενων υγειονομικών, όχι μόνο προωθούν την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων μονάδων Υγείας (π.χ. το επικουρικό προσωπικό μισθοδοτείται από τα "ίδια έσοδα" των νοσοκομείων) αλλά επίσης έχουν διαχρονικά ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ να έχουν στοιχειώδη λειτουργικά αποτελέσματα».

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr