ΥΓΕΙΑ

Ερώτηση για τις συμβάσεις έργου στα νοσοκομεία και την καταστρατήγηση του δικαιώματος της μητρότητας

Ερώτηση για τις συμβάσεις έργου στα νοσοκομεία και την καταστρατήγηση του δικαιώματος της μητρότητας

Ερώτηση για τις συμβάσεις έργου στα νοσοκομεία και την καταστρατήγηση του δικαιώματος στη μητρότητα κατέθεσε προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Η ερώτηση είναι η εξής:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει εισάγει διάφορους τύπους συμβάσεων στον κλάδο Υγείας - Πρόνοιας. Μία από αυτές αφορά τους πρώην εργολαβικούς εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζονται σαν εργολάβοι με ασφάλιση στο ΙΚΑ. Αυτές οι συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου καταστρατηγούν κάθε κεκτημένο δικαίωμα που έχουν και οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ένα από αυτά είναι το δικαίωμα στη μητρότητα σε έναν κλάδο που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γυναίκες.

Πρόσφατα υπήρξε αρνητική απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ σε αίτημα εργαζόμενης στην καθαριότητα του νοσοκομείου για λήψη της 6μηνης άδειας μητρότητας (ΟΑΕΔ), που δικαιούνται όλες οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, με την αιτιολογία ότι δεν προβλέπεται από τη σύμβαση, παρόλο που πληρώνει εισφορές στο ΙΚΑ. Καλείται, λοιπόν, σήμερα μία νέα μητέρα να επιλέξει ανάμεσα στη δουλειά της και την ανατροφή του δύο μηνών παιδιού της».

Δείτε περισσότερα στο Onmed.gr