Ανανεώθηκε:

Καρκίνος κεφαλής & τραχήλου: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Newsbomb

Καρκίνος κεφαλής & τραχήλου: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο όρος «καρκίνος κεφαλής και τραχήλου» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ποικιλία κακοήθων όγκων που μπορεί να εμφανιστούν στη στοματική κοιλότητα, στις αμυγδαλές και στον στοματοφάρυγγα, στον λαιμό (τράχηλο), στον λάρυγγα, στους σιελογόνους αδένες, στη μύτη και στους παραρρίνιους κόλπους.

Γράφει ο κ. Χρίστος Γεωργάλας Ωτορινολαρυγγολόγος, Διευθυντής Τμήματος Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Παραρρινίων και Βάσης Κρανίου ΥΓΕΙΑ, Αναπλ. Διευθυντής Κλινικής Κεφαλής και Tραχήλου ΥΓΕΙΑ, Επιστ. Συνεργάτης Ομίλου ΥΓΕΙΑ

Παγκοσμίως υπολογίζονται 380.000 θάνατοι και 550.000 περιστατικά από τέτοιους όγκους κάθε χρόνο. Στις ΗΠΑ (αναφέρονται διότι έχουν θεσμοθετημένο όργανο ακριβούς καταγραφής των ασθενών) ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου μετράει περίπου το 3% των κακοηθειών, με 63.000 περιστατικά τον χρόνο και 13.000 θανάτους, ενώ στην Ευρώπη το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζονταν σε 4%. Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες με μια αναλογία που ποικίλλει από 2:1 έως και 4:1. Στην Ευρώπη και τη χώρα μας συχνότερος από αυτούς τους όγκους είναι ο καρκίνος του λάρυγγα και του φάρυγγα.

Κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved