ΥΓΕΙΑ

Μπερσίμης: Κάτω των 500 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ

Μπερσίμης: Κάτω των 500 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ

Κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 500 εκατ. ευρώ κινούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στον Οργανισμό για τη νέα χρονιά.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πλέον οι οφειλές προς τους παρόχους υγείας, κυμαίνονται μεταξύ 400 με 450 εκατ. ευρώ όπως δηλώνει στο onmed ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, προσθέτοντας με νόημα, «εάν ο Οργανισμός είχε ιδρυθεί την 1η Ιανουαρίου 2016 (πριν ένα χρόνο δηλαδή) τότε οι τρέχοντες οφειλές θα άγγιζαν τα 80 εκατ. ευρώ».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένα μεγάλο μέρος από τις νοσηλείες του εξωτερικού έχει επίσης αποπληρωθεί, γύρω στα 70 με 100 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει μεγάλο και θετικό αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Και γιατί το λέμε αυτό; Διότι η Ελλάδα για κάποιες χώρες, όπως η Ελβετία, βρισκόταν στη black list. Πλέον η χώρα μας (και όσον αφορά ειδικότερα το κομάτι της ασφαλιστικής κάλυψης στο εξωτερικό) έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, κάτι που δίνει ικανοποίηση στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρει μάλιστα συγκεκριμένη εγκύκλιος του Οργανισμού, «κατόπιν των επιτυχημένων διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του αντίστοιχου Οργανισμού Σύνδεσης της Ελβετίας, αποκαθίσταται η ομαλή διαδικασία αποδοχής του ευρωπαϊκού εντύπου S2 GR (E112 GR) από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης της Ελβετίας». Οι νοσηλείες σε Αυστρία και Ελβετία, αφορούν κυρίως μεταμοσχεύσεις πνευμόνων.

Αναφορικά με τις πληρωμές των παρόχων υγείας, όπως τονίζει ο κ. Μπερσίμης γίνεται μία σημαντική προσπάθεια το διάστημα των 90 ημερών που είναι θεσπισμένο να μειωθεί στις 60 ημέρες. Μάλιστα σε κάποιες κατηγορίες παρόχων υγείας αυτό έχει ξεκινήσει και ισχύει, όπως για παράδειγμα οι φαρμακοποιοί.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Ρoή Ειδήσεων