ΕΟΠΥΥ: Έλεγχος και στις γνωματεύσεις - Άμεσες προσλήψεις 215 γιατρών και φαρμακοποιών

Newsroom Newsroom

ΕΟΠΥΥ: Έλεγχος και στις γνωματεύσεις - Άμεσες προσλήψεις 215 γιατρών και φαρμακοποιών

Ένα νέο έργο υλοποιεί ο ΕΟΠΥΥ, το οποίο αφορά στην ενεργοποίηση των ορίων έκδοσης και εκτέλεσης ηλεκτρονικών γνωματεύσεων παροχών σε ασφαλισμένους.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Στόχος και πάλι της διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι αφενός να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι και να υπάρξει πλήρης έλεγχος των γιατρών και όλου του συστήματος. Παράλληλα, το νέο σύστημα σηματοδοτεί και εξοικονόμηση εργατοωρών, καθώς αναμένεται άμεσα να καταργηθεί ο ελεγκτής γιατρός, επομένως σημαίνει κατάργηση σταδιακά και της γραφειοκρατίας.

Αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα, ήταν ο έλεγχος μόνο των εκτελέσεων και όχι των γνωματεύσεων, ενώ με το νέο εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα που θέτει σε ισχύ ο ΕΟΠΥΥ, πλέον η δαπάνη παρακολουθείται από την πηγή, από μηδενική βάση δηλαδή.

Ειδικότερα, στην εφαρμογή έκδοσης ηλεκτρονικών γνωματεύσεων του ΕΟΠΥΥ για παροχές ασφαλισμένων, ενσωματώθηκε εξελιγμένο σύστημα ελέγχου, το οποίο παρακολουθεί τη δαπάνη ανά ΑΜΚΑ σε σχέση με τα ανώτερα όρια αποδιδόμενων παροχών ανά είδος παροχής και διάρκεια ισχύος που καθορίζει ο ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας) του ΕΟΠΥΥ.

Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων που θέτει ο ΕΚΠΥ, ο ιατρός λαμβάνει πληροφόρηση κατά τη διάρκεια της συνταγογράφησης, μέσω μηνυμάτων και επιλογών στην οθόνη, σχετικά με τη δυνατότητα απόδοσης, κάθε παροχής, σε ιστορική συσχέτιση με τις όσες έχουν ήδη συνταγογραφηθεί και αποδοθεί στον ασφαλισμένο. Σε κάθε περίπτωση, η γνωμάτευση δύναται να εκδοθεί και να εκτυπωθεί με την ένδειξη της αναγκαιότητας απόφασης του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (Α.Υ.Σ.) του ΕΟΠΥΥ για την απόδοση της δαπάνης.

Αντίστοιχοι έλεγχοι έχουν προστεθεί και στην εφαρμογή εκτέλεσης των γνωματεύσεων από τους παρόχους, για τις παροχές, οι οποίες αναφέρονται σε χρηματικά όρια, ανάλογα με τα αποδιδόμενα είδη (π.χ. Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής, κτλ) με εκτύπωση αντίστοιχης ένδειξης σε περιπτώσεις υπερβάσεων.

Εν τω μεταξύ, μέχρι την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018 αναμένεται Υπουργική Απόφαση που θα αφορά στον έλεγχο των Ιδιωτικών Κλινικών σε real time (σε πραγματικό χρόνο), ενώ ο έλεγχος θα επεκταθεί και στις ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις όπως μαγνητική και αξονική τομογραφία. Ο έλεγχος θα δηλώνεται (στο call center του ΕΟΠΥΥ) με την αναγγελία εισόδου του ασθενούς στην Κλινική μέχρι και το εξιτήριο.

Προκειμένου να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας κατάστασης, του πραγματικού ελέγχου δηλαδή των Ιδιωτικών Κλινικών, προωθεί προσλήψεις 215 γιατρών και φαρμακοποιών για το προσεχές διάστημα. Οι προσλήψεις αυτές, θα πραγματοποιηθούν μέσω πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.

Δείτε την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των γνωματεύσεων στο Onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved