Εκκρεμεί η τοποθέτηση γιατρών στις ΜΕΘ την ώρα που ιλαρά και γρίπη είναι σε έξαρση

Newsbomb

Εκκρεμεί η τοποθέτηση γιατρών στις ΜΕΘ την ώρα που ιλαρά και γρίπη είναι σε έξαρση

Επιτακτική είναι η ανάγκη στελέχωσης με προσωπικό των Πολυδύναμων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), υποστηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, με αφορμή την έξαρση αφενός της ιλαράς, αφετέρου της εποχικής γρίπης, η οποία είναι προ των πυλών για να ξεσπάσει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τελευταία χρονικά επιλογή ειδικευμένων ιατρών προς εξειδίκευση Εντατικολογίας πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 2017, όταν περίπου 240 υποψήφιοι πέρασαν από συνέντευξη για μία από τις 50 θέσεις που ήταν κενές. Η διαδικασία άλλαξε με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη (05/10/2017) και αντικαταστάθηκε με τοποθέτηση ιατρών από πίνακα κατάρτισης βάσει προτεραιότητας καταχώρησης.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την ημερομηνία πραγματοποίησης της κλήρωσης από τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες, βάσει της οποίας έγινε η επιλογή των ειδικευμένων προς εξειδίκευση ιατρών στην εντατική θεραπεία και ακόμη… εκκρεμεί η τοποθέτησή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), επισημαίνει με προβληματισμό η ΕΕΕΘ και συνεχίζει:

«Η καθυστέρηση αυτή έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των ΜΕΘ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονικά περίοδο για τη Δημόσια Υγεία, λόγω της έξαρσης των ιώσεων όπως η ιλαρά και η γρίπη.

Αναλυτικότερα, βρίσκεται σε έξαρση επιδημία ιλαράς, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φτάνουν τα 1.068, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ και προ των πυλών βρίσκεται η επιδημία της εποχικής γρίπης. Τα κρούσματα ιλαράς, αφορούν κυρίως μικρά παιδιά και άτομα από το γενικό πληθυσμό ηλικίας κυρίως 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων Ρομά αλλά και επαγγελματίες υγείας που ήταν μη - εμβολιασμένοι ή μη - επαρκώς ανοσοποιημένοι. Αναφορικά με τη γρίπη - η οποία ακόμη κινείται σε χαμηλά επίπεδα – έχουν καταγραφεί επτά σοβαρά κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η προαναφερόμενη κατάσταση επιβάλλει άμεσα την αντίδραση από πλευράς Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ. «Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί κοινό παρονομαστή για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν», επισημαίνει η Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος της ΕΕΕΘ, καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας για ακόμη μια φορά «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» και ζητά: α) επίσπευση της τοποθέτησης εξειδικευμένου προσωπικού, β) την κατεπείγουσα ενεργοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης των εξειδικευμένων ιατρών Εντατικής Θεραπείας, γ) την αναστολή εφαρμογής του υπ. Αριθ. 4486 Νόμου, ΦΕΚ Α΄ 115/07-08-2017 «περί παράτασης χρόνου εργασίας εξειδικευομένων ιατρών πέρα των 6 μηνών, μετά την ολοκλήρωση της διετίας Εξειδίκευσης».

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved