HIV - Aids: Με προσδοκίες το νέο πρόγραμμα δωρεάν γρήγορης και ανώνυμης εξέτασης

Newsroom Newsroom

HIV - Aids: Με προσδοκίες το νέο πρόγραμμα δωρεάν γρήγορης και ανώνυμης εξέτασης

Η εφαρμογή του καινοτόμου AHF μοντέλου ταχείας εξέτασης για HIV λοίμωξη, συζητήθηκε ενδελεχώς τη Δευτέρα (12/03/2018), σε συνάντησης εργασίας για την αντιμετώπιση του ιού HIV στην Ελλάδα, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του πενταετούς έργου του AIDS Healthcare Foundation (AHF) στη χώρα μας, του μεγαλύτερου παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού παγκοσμίως, παροχής δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης, εξέτασης και θεραπείας για HIV / AIDS.

Το μοντέλο εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2012, σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας, ενώ, όπως ανέφερε στην ομιλία της η Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, την 1η Μαρτίου εγκαινιάστηκε το νέο πρόγραμμα δωρεάν γρήγορης και ανώνυμης εξέτασης σε συνεργασία, για πρώτη φορά, με τον Δήμο Αθηναίων στο δημοτικό ιατρείο Κυψέλης.

Ας σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή, όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρός της Νίκος Δέδες, υπάρχει από το 2009 στην ζωή των οροθετικών και των νοσούντων από τον HIV. Σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα έχουν γίνει τεράστια βήματα τόσο για να είναι κοντά στα άτομα που ζουν με AIDS στην Ελλάδα και σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, όσο και για να «πολεμήσει» το κοινωνικό στίγμα που βιώνουν τα άτομα με HIV λοίμωξη.

Ωστόσο η έκρηξη της λοίμωξης το 2012 οδήγησε τον σύλλογο Θετική Φωνή, σε συνεργασία με το AIDS Ηealthcare Foundation (AHF), στην δημιουργία του πρώτου κέντρου check-point για γρήγορη εξέταση ανίχνευσης του ιού. Στη διεξαγωγή 58.000 εξετάσεων για τον HIV, 850 άτομα βρέθηκαν θετικά εκ των οποίων, περίπου, το 50% είναι άνδρες.

Το AIDS Ηealthcare Foundation (AHF) παρέχει σήμερα ιατρική περίθαλψη και υπηρεσίες σε πάνω από 870.000 άτομα παγκοσμίως στις ΗΠΑ, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική / Καραϊβική, την Ευρώπη και την Ασία.

Άλλα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Δέδες είναι τα εξής:

- Το 2017, ο Οργανισμός παρείχε υπηρεσίες ελέγχου για τον ιό HIV σε περισσότερους από 4.200.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και διέθεσε συνολικά πάνω από 40.000.000 δωρεάν προφυλακτικά. Ιδρύθηκε στο Λος Άντζελες το 1987 με την ονομασία Hospice Foundation AIDS και εφαρμόζει σήμερα τα κλινικά και δοκιμαστικά προγράμματα σε 39 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, παρέχοντας φάρμακα αιχμής και υπεράσπιση ανεξάρτητα από την ικανότητα πληρωμής.

- Στην Ευρώπη, το AHF λειτουργεί από το 2009 έως και σήμερα. Σε συνεργασία με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς παρέχει δοκιμές, φροντίδα και θεραπεία στην Ολλανδία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Λιθουανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία ενώ, νέο πρόγραμμα ξεκινά και στο Λονδίνο UK.

- Στην Ευρώπη, το AHF σε συνεργασία με κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις παρέχει φροντίδα και θεραπεία σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV.

- Από την ίδρυσή του στην Ευρώπη, το AHF και οι συνεργάτες του έχουν βοηθήσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους να μάθουν για την κατάσταση τους σχετικά με τον ιό του HIV χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας με εύκολες και δωρεάν δοκιμές ενός λεπτού.

- Δουλεύοντας στην Ελλάδα από το 2012, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο της Θετικής Φωνής όπου δημιουργήθηκε το πρώτο κέντρο check-point για γρήγορη εξέταση ανίχνευσης του ιού, έχουμε επιτύχει πολλά:

Οι επενδύσεις άνω του 1.000.000 ευρώ ευρώ για την παροχή εναλλακτικών κοινοτικών δοκιμών του HIV με σκοπό τη βοήθεια και πληροφόρηση του κοινού για τον ιό.

- Διεξαγωγή 58.000 εξετάσεων για τον HIV.

- 900 άνθρωποι βοηθήθηκαν μαθαίνοντας ότι είναι θετικοί στον ιό.

- Τα τρία τελευταία χρόνια, το 30% των νέων διαγνώσεων HIV στην Ελλάδα διεξήχθησαν στα Κέντρα Ελέγχου.

- Στο 95% εκείνων που αναγνωρίστηκαν ως θετικοί στον ιό HIV χορηγήθηκε άμεση περίθαλψη.

- 300.000 πληροφοριακό υλικό διανεμήθηκε στο κοινό με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού.

- Διανεμήθηκαν 450.000 προφυλακτικά.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved