ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D: Η απαραίτητη «δόση» για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη

Βιταμίνη D: Η απαραίτητη «δόση» για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη

Πέρα από τις ήδη γνωστές θετικές επιδράσεις της βιταμίνης D στην υγεία, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η βελτίωση της σκελετικής υγείας, η αντιμετώπιση καρδιαγγειακών βλαβών και η μείωση των κρίσεων άσθματος, μια νέα αμερικανο-κορεάτικη επιστημονική μελέτη αναδεικνύει τη σημαντική συμβολή της «βιταμίνης του ήλιου» και στην πρόληψη του διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. Αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, κυρίως στο νευρικό σύστημα και στα αιμοφόρα αγγεία. Οι πάσχοντες σε παγκόσμια κλίμακα ξεπερνούν τα 420 εκατομμύρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει πως έως το 2030 ο διαβήτης θα αποτελεί την έβδομη κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση PLOS One, εξέτασε τη σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και του εκτιμώμενου κινδύνου διαβήτη σε δείγμα 903 αντρών (μέση ηλικία: 74 έτη) που δεν είχαν διαπιστωμένα προβλήματα υγείας ούτε προδιαβήτη.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Ρoή Ειδήσεων