ΥΓΕΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Κάτω από 400 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

ΕΟΠΥΥ: Κάτω από 400 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ σε όλους τους παρόχους υγείας, οι οποίες μέχρι τον Απρίλιο του 2018, κυμαίνονταν κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη διετία 2016 και 2017 κυμάνθηκε στο -75%, ενώ στα τέλη του 2015, τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν σε περίπου 2 δισ. ευρώ.

Και θυμόμαστε όλοι τον πρόεδρο του Οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη στις αρχές του 2018, να δηλώνει χαρακτηριστικά, την ικανοποίησή του για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες είχαν μειωθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο των 500 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ακόμη ότι «εάν ο Οργανισμός είχε ιδρυθεί την 1η Ιανουαρίου 2016, τότε οι τρέχουσες οφειλές θα άγγιζαν τα 80 εκατ. ευρώ (!!!)».

Ένα ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο (τα ληξιπρόθεσμα) το οποίο έφερε πολλές φορές σε κόντρα, τους ιδιώτες παρόχους υγείας με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Στόχος της διοίκησης του Οργανισμού πλέον, είναι ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει εντός διαστήματος 60 ημερών από την ημέρα της δαπάνης και όχι από την υποβολή, που ισχύει σήμερα.

Αυτό είναι το επόμενο βήμα του ΕΟΠΥΥ και γι αυτό παλεύει και αγωνιά η διοίκηση, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος κ.κ. Σωτήρης Μπερσίμης και Παναγιώτης Γεωργακόπουλος. Επίσης από την 1η Ιουλίου του 2018, όλο το σύστημα θα κινείται ηλεκτρονικά, πράγμα που σημαίνει ακόμη γρηγορότερες εκκαθαρίσεις και πληρωμές με αποτέλεσμα ακόμη πιο αποτελεσματικό εξορθολογισμό των δαπανών.

Αυτό το τελευταίο δε, είχε ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ να βραβευθεί πρόσφατα. Πρόκειται για δύο αξιοσημείωτες διακρίσεις, οι οποίες καταδεικνύουν ότι ο αγώνας για εξορθολογισμό των δαπανών σε εποχές που δεν περισσεύουν οι πόροι, έχει μεγάλη αξία.

Εν τω μεταξύ ο κ. Μπερσίμης, κλήθηκε από την κυβέρνηση της Κύπρου να δώσει τις τεχνικές του συμβουλές στον υπό δημιουργία Κυπριακό ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα ξεκινήσει με έναν προϋπολογισμό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Onmed.gr