ΥΓΕΙΑ

Ιατρική επανάσταση: Τεστ αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Ιατρική επανάσταση: Τεστ αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Νέα έρευνα από Αμερικανούς επιστήμονες φαίνεται να υπόσχεται τη δυνατότητα διάγνωσης καρκίνου προτού οι ασθενείς αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα.

Το επαναστατικό αυτό τεστ, μια μη-παρεμβατική αιματολογική εξέταση, είναι το προϊόν έρευνας που έγινε στο Ινστιτούτο Καρκίνου Τάουσιγκ στην κλινική του Κλίβλαντ στις ΗΠΑ και αποκαλείται «υγρή βιοψία». Παρουσιάστηκε από τους ερευνητές σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας -το μεγαλύτερο διεθνώς.

Η βιοψία εξετάζει το DNA καρκινικών κυττάρων και μπορεί να διαγνώσει έως 10 διαφορετικά είδη καρκίνου. Το γεγονός ότι η βιοψία αυτή μπορεί αν οδηγήσει σε διάγνωση προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο καθώς, με την ανάπτυξή του, το τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο καθολικού προκαταρκτικού ελέγχου για τον καρκίνο.

Όπως περιγράφει και η σύνοψη της μελέτης, σήμερα οι περισσότεροι καρκίνοι διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, καθιστώντας τόσο την χορήγηση θεραπείας όσο και τις πιθανότητες επιτυχίας της πολύ χαμηλές.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr