ΥΓΕΙΑ

Ο νέος ακτινοθεραπευτικός χάρτης της Ελλάδας: 8 δημόσια νοσοκομεία με υπερσύγχρονα μηχανήματα

Ο νέος ακτινοθεραπευτικός χάρτης της Ελλάδας: 8 δημόσια νοσοκομεία με υπερσύγχρονα μηχανήματα

Αλλάζει εντελώς ο ακτινοθεραπευτικός χάρτης της χώρας μας, μετά τη δωρεά 12 γραμμικών επιταχυντών, σε 8 δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, 18 δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ, Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά) διαθέτουν πλέον Τμήματα Ακτινοθεραπείας. Με την ολοκλήρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο τέλος του 2018, η οποία αφορά στα μισά σχεδόν δημόσια Ακτινοθεραπευτικά Ογκολογικά Τμήματα, κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν θα υστερεί σε δυνατότητες εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας. Μάλιστα, η μέση ηλικία των μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι τα 6,3 χρόνια, ενώ στα ιδιωτικά τα 8,5 χρόνια.

Το νέο χάρτη της ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα παρουσίασε η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (Ε.Ε.Α.Ο), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Πισσάκας και ο γενικός γραμματέας, Γρηγόρης Γεωργακόπουλος, την Τρίτη (19/06/2018).

Η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία μαζί με την Παθολογική Ογκολογία και την Χειρουργική Ογκολογία είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες στον αγώνα κατά του καρκίνου, ο οποίος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο ιώνται. Η ακτινοθεραπεία μόνη ή σε συνδυασμό και με τις άλλες μεθόδους συμβάλλει στο 40% αυτών των ιάσεων ενώ περίπου το 60% των ασθενών κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου θα χρειαστεί να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.

Ο χρόνος αναμονής στις λίστες για ακτινοθεραπεία στην Αθήνα, ακόμα και σήμερα, φτάνει μέχρι και τους 4 μήνες. Όπως τονίζει η Ε.Ε.Α.Ο, τα 31 μηχανήματα του δημόσιου τομέα μαζί με τα 17 του ιδιωτικού φτάνουν συνολικά τα 48 μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα ενώ οι ανάγκες απαιτούν περίπου 70 μηχανήματα. Ίσως αυτή η υστέρηση να είναι και ο βασικός λόγος, γιατί στην Ελλάδα υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία λιγότεροι ασθενείς από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τους μέσους όρους των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Παρόλα αυτά, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή της ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα, επισημαίνει η Ε.Ε.Α.Ο, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τα νοσοκομεία που επιλέχθηκαν, ήταν αυτά που είχαν τεχνολογία παλαιότερη της δεκαετίας και ως εκ τούτου αδυναμία εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας. Επίσης, δόθηκε πολύ μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση του προσωπικού, με σεμινάρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το επόμενο διάστημα, ξεκινά πρόγραμμα εκπαίδευσης 3 εβδομάδων σε Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο των ΗΠΑ για 2 Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγους και για 2 Φυσικούς Ιατρικής από κάθε Κέντρο.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr