ΕΘΝΙΚΑ

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Θα σκανάρουν από Σαμοθράκη έως νότια της Ρόδου την ακτογραμμή, ελέγχοντας θαλάσσιες διελεύσεις επιφάνειας και υποβρύχιες 

Οι υπογραφές μπήκαν και αν όλα κυλήσουν χωρίς απρόοπτα, η πρώτη μη επανδρωμένη ημισταθερή θαλάσσια πλατφόρμα για την επιτήρηση στο Αιγαίο θα μπει στο νερό το 2025, προκειμένου να αξιολογηθεί από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εισηγηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων.

Πρόκειται, όπως αναφέρουν Τα Νέα, για πατέντα που κατοχύρωσε ελληνική εταιρεία και με κορμό σχετικό πρόγραμμα της ΕΕ υιοθετήθηκε και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο είναι σε φάση ουσιώδους ανάπτυξης ενός δικτυοκεντρικού συστήματος.

Ειδικότερα, από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων υπογράφηκε σύμβαση για την υλοποίηση του Διακρατικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, όπως αναφέρεται η ανάπτυξη των πλωτών ραντάρ.

Στόχος, σύμφωνα με Τα Νέα, είναι τέτοιες πλατφόρμες να τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία ώστε να «σαρώσουν» όλα τα ανατολικά σύνορα. Πρόκειται για πυλώνες που έχουν ύψος έως και 50 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε πρώτη φάση θα είναι εφοδιασμένοι με ραντάρ AESA, κάμερες, UAV και συστήματα μετάδοσης και αναμετάδοσης δεδομένων, καθώς πέρα από την επιτήρηση των θαλάσσιων διελεύσεων θα λειτουργούν και ως κόμβοι προώθησης δεδομένων.