ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Αφρική: 30 νεκροί και 22 αγνοούμενοι από την κατάρρευση κτηρίου

Νότια Αφρική: 30 νεκροί και 22 αγνοούμενοι από την κατάρρευση κτηρίου

Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων της τραγωδίας

Ο απολογισμός των θυμάτων της κατάρρευσης υπό ανέγερση πολυκατοικίας την περασμένη Δευτέρα στη Νότια Αφρική έγινε ακόμα μεγαλύτερος, φθάνοντας τους 30 νεκρούς, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται 22 εργάτες, ανακοίνωσαν οι αρχές τη Δευτέρα, μια εβδομάδα μετά την τραγωδία.

Σωστικά συνεργεία ανέσυραν ακόμη 10 πτώματα από τα συντρίμμια από το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα, ανέφερε η δημοτική αρχή της Τζορτζ, πόλης στις ακτές της Νότιας Αφρικής.

Συνεχίζουν να εργάζονται ασταμάτητα αφότου το εξαώροφο υπό ανέγερση κτήριο κατέρρευσε καθώς στο εργοτάξιο βρίσκονταν 81 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εργάτες.

Τα αίτια της κατάρρευσης του ακινήτου, που θα είχε 42 διαμερίσματα και είχε λάβει οικοδομική άδεια, δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ζωντανοί από τα ερείπια βγήκαν 29 άνθρωποι, ανάμεσά τους άνδρας που εντοπίστηκε και διασώθηκε το Σάββατο, έπειτα από 116 ώρες στα συντρίμμια του εργοταξίου. Για «θαύμα» έκανε λόγο ο επικεφαλής της επαρχιακής κυβέρνησης Άλαν Βίντε μέσω X.

Οι ελπίδες να βρεθούν κι άλλοι επιζήσαντες στον σωρό των ερειπίων σβήνουν, παρότι τα σωστικά συνεργεία υπόσχονται πως θα ψάξουν «κάθε κοιλότητα» στα συντρίμμια.

Οι κάτοικοι της Τζορτζ κλήθηκαν να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στις 14:09 (15:09 ώρα Ελλάδας), την ώρα της κατάρρευσης, για να τιμήσουν «τις ζωές που χάθηκαν», να εκφράσουν «το συλλογικό πένθος μας» και «την υποστήριξή μας στις οικογένειες που επλήγησαν».

Διενεργείται έρευνα για την καταστροφή· η νοτιοαφρικανική αστυνομία συνεχίζει να αναζητεί τον ιδιοκτήτη του εργοταξίου.

Οι αρχές υποσχέθηκαν χθες πως θα «επιταχύνουν» τη διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων.

Μέλη οικογενειών των θυμάτων διαμαρτυρήθηκαν το σαββατοκύριακο για την αργή ταυτοποίηση, που γίνεται με δακτυλικά αποτυπώματα, δείγματα DNA και φωτογραφίες.

Οι αρχές γνωστοποίησαν πως επικοινώνησαν με τις διπλωματικές αποστολές της Μοζαμβίκης, της Ζιμπάμπουε και του Μαλάουι και ζήτησαν να διατεθούν ειδικοί στην «ψυχοκοινωνική υποστήριξη» που γνωρίζουν πορτογαλικά, καθώς και τις γλώσσες σόνα και τσέουα, «για να βοηθήσουν επιζήσαντες και τις οικογένειές τους».

Οι αρχές έχουν αποφύγει να επιβεβαιώσουν μέχρι τώρα την πληροφορία πως οι περισσότεροι εργάτες που δούλευαν στην υπό ανέγερση πολυκατοικία ήταν ξένοι.

Η Νότια Αφρική —η πιο βιομηχανοποιημένη χώρα της ηπείρου— προσελκύει εδώ και πολύ καιρό μετανάστες από άλλες αφρικανικές χώρες, οι οποίοι συχνά μεταναστεύουν παράτυπα σ’ αυτή με την ελπίδα να βρουν δουλειά και καλύτερη ζωή.