ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος συναγερμός: Ο θανατηφόρος ιός που δεν μπορεί να περιοριστεί - Τα συμπτώματα

Ιός
Τεχνικός βιοεργαστηρίου
Αρχείου AP

Ο ιός φαίνεται πως προσβάλει σε πρώτη φάση τα παιδιά

Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο ΠΟΥ μετά την εμφάνιση μυστηριώδους ιού στη Νιγηρία που «χτυπάει» κυρίως παιδιά και μέχρι στιγμής ο απολογισμός του είναι τουλάχιστον 13 νεκροί.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση της Νιγηρίας επιβεβαίωσε ότι τέσσερις άνθρωποι ήταν νεκροί και «τα παιδιά κινδυνεύουν» στη Zamfara, μετά από μια μακροχρόνια μάχη με μια άγνωστη ασθένεια.

Ωστόσο, μόλις δύο ημέρες αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι 13 άνθρωποι –παιδιά και γυναίκες– έχουν πεθάνει και ότι περισσότεροι από 500 έχουν πλέον επιβεβαιωθεί πως νοσούν.

Η πηγή της επιδημίας έχει επίσης επιβεβαιωθεί ότι προέρχεται από το χωριό Τσιμπίρι, με έναν αξιωματούχο να ισχυρίζεται ότι «δεν μπορεί να περιοριστεί». Ένας εκπρόσωπος είπε: «Η ασθένεια φαίνεται να εξαπλώνεται, κρούσματα εμφανίζονται σε γειτονικές περιοχές, δεν ξέρουμε πως μπορεί να περιοριστεί»

Η Δρ Aisha Anka, η πολιτειακή υπουργός Υγείας, επιβεβαίωσε τους θανάτους σε δήλωση της στον Τύπο νωρίτερα, και μοιράστηκε επίσης λεπτομέρειες για την ασθένεια και τα συμπτώματα που οδήγησαν στους θανάτους.

Κοιλιακό πρήξιμο καθώς και υγρό στην κοιλιά, μεγέθυνση ήπατος και σπλήνας, πυρετός και γενική αδυναμία του σώματος καταγράφηκαν όλα ως συμπτώματα της νόσου που πιστεύεται ότι εξαπλώνεται στη Νιγηρία.

Ο Δρ Anka αργότερα επιβεβαίωσε ότι η ασθένεια είχε εξαπλωθεί σε τρία χωριά με την ασθένεια που εντοπίστηκε στο Maradun, το Shinkafi και το Gusau. Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν επίσης τα κρούσματα. Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων έχει ενημερωθεί για τα ενημερωμένα κρούσματα και τους θανάτους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια φάση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό του αυξανόμενου αριθμού μόλυνσης.

*Με πληροφορίες από την Daily Star