ΟΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Ο Μητσοτάκης και οι ευρωεκλογές, ο Κασσελάκης, το τροχόσπιτο και η άβολη ερώτηση

Ο Μητσοτάκης και οι  ευρωεκλογές, ο Κασσελάκης, το τροχόσπιτο και η άβολη ερώτηση

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Ο Μητσοτάκης, οι ευρωεκλογές και ο ανασχηματισμός

Μετά τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει τις αποφάσεις του αναφορικά με ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο πρωθυπουργός που έχει βάλει τον πήχη των ευρωεκλογών στο 33% και με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να το επιτυγχάνει, έχει «κόκκινες κάρτες» για υπουργούς που δεν «τρέχουν» τα χαρτοφυλάκια τους. Το timing στις κυβερνητικές αλλαγές θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός, ωστόσο κάποιοι προεξοφλούν πως θα πραγματοποιηθούν μετά τις ευρωεκλογές.

Τα πρόσωπα πίσω από το Τικ Τοκ του Μητσοτάκη

Τέσσερα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι αθέατοι πρωταγωνιστές των βίντεο που ανεβάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Tik Tok.

Το πρόσωπο-«κλειδί» της ομάδας που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία των βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη. παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο TikTok τιμήθηκε με την ειδική διάκριση “Ermis White” στον πιο σημαντικό διαγωνισμό για τη δημιουργικότητα στην επικοινωνία στην Ελλάδα.

Εξάλλου, η κινητήρια δύναμη του εγχειρήματος είναι ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Χρήστος Ζωγράφος, ο οποίος προορίζεται να πάρει τη θέση του Δημήτρη Τσιόδρα και να γίνει διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Τα υπόλοιπα πρόσωπα που συνθέτουν την ομάδα Tik Tok του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Έρικ Παρκς, μέλος και της ομάδας web του πρωθυπουργού και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός

Ο Κασσελάκης, το τροχόσπιτο και η άβολη ερώτηση

Θα μας τρελάνει ο Κασσελάκης. Μετά το κότερο επιστρατεύει ένα «κινούμενο προεκλογικό περίπτερο» ενόψει των ευρωεκλογών με το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τις περιοδείες του στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το εν λόγω τροχόσπιτο έφτασε χθες από τη Μεγάλη Βρετανία και θα είναι το κινητό «στρατηγείο» του Στέφανου Κασσελάκη για τις επόμενες ημέρες, μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Εν τω μεταξύ ο Στέφανος τα βρήκε σκούρα με ερώτηση και αποχώρησε από τον αέρα την ώρα που έδινε τηλεοπτική συνέντευξη. Δεν το λες και ευγενικό αυτό. Άσε που οι κακές γνωστές λένε πως αποχώρησε από τη συνέντευξη γιατί ήθελε να αποφύγει να απαντήσει για αυτό που είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για τους Σπίρτζη - Βασιλειάδη πως είναι με το ένα πόδι εκτός κόμματος.

Ο Ανδρουλάκης, η δεύτερη θέση και το έκτακτο συνέδριο

Δεν φαίνεται να τραβάει το ΠΑΣΟΚ παρά τις περιοδείες του Νίκου Ανδρουλάκη και μάλλον είναι ανέφικτος ο στόχος της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές. Η επόμενη ημέρα είναι το ζητούμενο, αφού ο ίδιος ο Ανδρουλάκης έχει πει πως θα είναι πολιτική ήττα η μη κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρονται σε έκτακτο συνέδριο μετά τις ευρωεκλογές, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν να τεθεί θέμα ηγεσίας.

Αποτιμήσεις γιαλαντζί

Ειλικρινά μας προκαλούν θαυμασμό τα όσα έχουν πετύχει οι ελεγκτικές εταιρίες με την νομοθεσία κουρελού για τις εκθέσεις εκτίμησης σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων ή συναλλαγών με συνδεδεμένα πρόσωπα. Και αυτό διότι συντάσσουν εκθέσεις αποτίμησης χωρίς πρότυπα, χωρίς να ελέγχονται από καμία αρχή και χωρίς να αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι αυτό το έχει κάνει ο νομοθέτης σε εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία η οποία φυσικά επειδή έχουν καλό lobbying οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες ενσωματώθηκε γιαλαντζί. Έτσι έχουμε ωραία φαινόμενα όπως η αποτίμηση 16 στρεμμάτων στο Eλληνικό από τη Grant Thornton στα 33 εκ ευρώ όταν τα οικόπεδα στην περιοχή με το μισό συντελεστή δόμησης και κάλυψης πωλούνται σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές ανά στρέμμα.

Τα «μαγικά» και ο λογαριασμός

Μιας και μιλήσαμε για ελεγκτικές εταιρίες το πιο ενδιαφέρον είναι ότι και στον έλεγχο των ισολογισμών που εποπτεύονται κάνουν επίδοσης μαγικά. Και τα καλύτερα μαγικά γίνονται από τους μεγάλους τη λεγόμενη Big Four δηλαδή PwC, Ernst & Young, Deloitte και KPMG. Και για να το καταλάβει κάποιος αρκεί να δει τι πρόστιμα έχουν μαζέψει παγκοσμίως από τους «εκπληκτικούς» ελέγχους που κάνουν. Αλήθεια με την ελληνική PwC όλα καλά. Τον πλήρωσε το λογαριασμό κάποιων εκατομμυρίων ευρώ στην Αμερικάνικη Εποπτική Αρχή;

Αποκεφαλισμός Κυριακή απόγευμα

Τελικά χάσαμε τον Robert Gauci από την Εθνική Ασφαλιστική από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Ο … Ιταλός πλήρωσε τα κόλπα που έκανε στην προσπάθεια που έκανε με αθέμιτα μέσα να σπάσει ισόβια ασφαλιστήρια αλλά ασφαλιστήρια με εγγυημένες αποδόσεις στη λήξη αλλά και τα τραγικά αποτελέσματα που θα παρουσιάσει η εταιρία το 2023. Μάλιστα οι «κακές γλώσσες» αναφέρουν ότι η απομάκρυνση έγινε με απαίτηση της Διεύθυνσης Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος. Στη θέση του τοποθετείται ο Δημήτρης Μαζαράκης έμπειρο στέλεχος του ασφαλιστικού κλάδου με περγαμηνές ενώ η ανακοίνωση έγινε Κυριακή απόγευμα ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα. Και μπορεί να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει ανακοίνωση Κυριακή όσο ευγενική και αν είναι η απομάκρυνση του νυν Διευθύνοντος Συμβούλου.

Εκτός στόχων

Μένουμε στις ασφαλιστικές όπου η NN πέρυσι επίσης δεν πήγε και τόσο καλά στις πωλήσεις και βρέθηκε εκτός στόχων που είχαν τεθεί. Βέβαια το γεγονός ότι υποχώρησαν οι πωλήσεις στη ζωή και τα συνδυαστικά συμβόλαια ζωής με επενδύσεις έχει την εξήγησή του. Τι εννοούμε; Πολύ απλά τα κέρδη της εταιρίας αυξήθηκαν λόγω και των υψηλότερων περιθωρίων κέρδους των ασφαλιστικών συμβολαίων. Όμως όταν η εταιρία κερδίζει και οι παροχές δεν ικανοποιούν τα αποτελέσματα στην παραγωγή είναι λογικό να τίθενται εκτός στόχων. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την νέα στρατηγική πωλήσεων που θα ανακοινωθεί από την εταιρία αυτή την εβδομάδα

Οι προχωρημένες πρακτικές της Intrum

Πολύ ωραία πράγματα συμβαίνουν με τις εταιρίες διαχείρισης των κόκκινων δανείων τους περίφημους servicers. Ειδικά δε με την Intrum της οποίας η μητρική έχει οικονομική κατάσταση που που δείχνει ότι η … μαμά του εγχώριου servicer χρειάζεται η ίδια servicer Υποθέτουμε όμως ότι η μεταχείριση του servicer από τον Servicer δεν θα είναι ίδια με αυτή που επιφυλάσσει στους Έλληνες κόκκινους δανειολήπτες για την οποία όταν πέφτουν πρόστιμα μιλά για μεμονωμένες περιπτώσεις. Βέβαια το θέμα μας σήμερα δεν είναι μόνο αυτό αλλά το γεγονός ότι η ελληνική Intrum δίνει στη μητρική της μέρισμα και επιστροφές κεφαλαίου Πέρυσι η εταιρία πλήρωσε 80 εκ ευρώ μερίσματα και έκανε επιστροφή κεφαλαίου 154 εκ ευρώ.

Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στο γεγονός ότι η ελληνική Intrum στις οικονομικές καταστάσεις της ισχυρίζεται είχε προχωρήσει την 19η Δεκεμβρίου 2022 στη σύναψη ομολογιακού δανείου με την Intrum AB ( η μαμά εταιρία)

συνολικού ποσού έως €130.000.000 με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων της. Τώρα αν η αποτελεσματική διαχείριση λέγεται δάνειο στη μαμά για να μην χρεοκοπήσει και στη συνέχεια κλείσιμο του δανείου μέσω της επιστροφής κεφαλαίου είναι ένα άλλο ζήτημα αλλά στην Ελλάδα φαίνεται ότι όλα είναι ζήτημα του πως θα βαφτίσεις αυτά που κάνεις.

Για όλα αυτά φαίνεται ότι επιβραβεύτηκε το ΔΣ της ελληνικής Intrum του οποίου οι αμοιβές το 2023 εκτινάχθηκαν στα 6,127 εκ ευρώ από 2,081 εκ ευρώ. Προφανώς τη μερίδα του λέοντος των αμοιβών έλαβε ο επικεφαλής κ. Γεωργακόπουλος.

Πού είναι η KAICAN;

Άσχετο αλλά ψάχνουμε να βρούμε στο ΓΕΜΗ μια εταιρία ονόματι KAICAN HELLAS που εμφανίζεται να είναι συνδεδεμένη εταιρία με την εταιρία διαχείρισης δανείων CEPAL και συνάπτουν και κάτι συμβάσεις μεταξύ τους και δεν τη βρίσκω. Είναι τυχαίο ή συμβαίνει κάτι άλλο; Το διερευνούμε και επανερχόμαστε.

Ο Κανονισμός και η … καρέκλα

Μαθαίνουμε ότι ο Γιάννος Κοντόπουλος πιέζει ασφυκτικά για να περάσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο νέος Κανονισμός του Χρηματιστηρίου ο οποίος δεν έχει περάσει παρ’ ότι έχει παρέλθει περίπου ένας μήνας από τότε που υποτίθεται ότι Χρηματιστήριο και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα συμφώνησαν. Το ερώτημα είναι αν τελικά εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα υποκύψουν στις πιέσεις καθώς υπάρχουν σοβαρά νομικά θέματα σε πλήθος διατάξεων του Κανονισμού. Στοιχηματίζουμε πως τελικά θα υποκύψουν γιατί η θητεία της Εκτελεστικής Επιτροπής λήγει τον Σεπτέμβριο και η διατήρηση της καρέκλας προηγείται. Αναμένουμε εντός ίσως και αυτής της εβδομάδας εξελίξεις.

Ζέσταμα για … κουκούλωμα

Μένουμε στο θέμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των διοικητικών αποφάσεων. Γιατί ακούω ότι ετοιμάζονται λέει να μην προχωρήσουν σε οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας η οποία να θυμίσουμε ότι βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής ανάκλησης για κατορθώματα που έκανε ειδικά σε επενδυτές του εξωτερικού. Το «επιχείρημα» όπως ακούμε θα είναι ότι αφού επήλθε συμβιβασμός και η capital πλήρωσε δεν υπάρχει λόγος να κλείσει η εταιρία. Κοινώς ο καθένας μπορεί να κοροϊδεύει τους επενδυτές και αν τον πιάσουν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς και να συνεχίσει να δουλεύει μέχρι την επόμενη κοροϊδία. Αυτή είναι εποπτεία;

Το τίμημα και τα οικονομικά στοιχεία …ατμός

Υποθέτω ότι γνωρίζετε πως είχαμε ολοκλήρωση της διαδικασίας που πέρασε από τρεις ελεγκτικές εταιρίες και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για τον προσδιορισμό του τιμήματος εξαγοράς του Πόρτο Καρράς. Η τελική έκθεση που έγινε από την KPMG αναφέρει από το συνολικό τίμημα των €168.885,57 χιλ. θα πρέπει να εκπέσουν €65.005,21 χιλ. για χρηματοοικονομικές και λοιπές υποχρεώσεις. Έτσι το τελικό τίμημα της πώλησης ανέρχεται σε €103.880,36 χιλ. Βέβαια εμείς άλλα θυμόμαστε να λέει όταν πουλήθηκε το Πόρτο Καρράς η Τεχνική Ολυμπιακή της οικογένειας Στέγγου αλλά κανένας δεν μπήκε στον κόπο να τον ρωτήσει παρ ότι έχει ένα παρελθόν ιδιαίτερα ενδιαφέρον από τότε με τις επενδύσεις στις ΗΠΑ και τις αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν ατμός. Σήμερα όμως λέμε να γίνουμε πιο σαφείς. Θα είχε ενδιαφέρον να ζητούσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την έκθεση της KPMG για το τίμημα ώστε να καταλάβουμε τι ακριβώς στοιχεία ενοποιούσε από το Πόρτο Καρράς η Τεχνική Ολυμπιακή μέχρι που το πούλησε και ποια ήταν τα πραγματικά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα άνοιγαν πολλές δουλειές και για την ίδια την Τεχνική Ολυμπιακή και τους ορκωτούς που υπέγραφαν τους ισολογισμούς. Κατά τα λοιπά η Τεχνική Ολυμπιακή έστελνε ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο για μη απόκριση του αγοραστή. Τι να κάνουν δηλαδή οι άνθρωποι εκτός της τυπικής διαδικασίας με αυτά που είδαν τα μάτια τους.

Η Jumbo και η απορία για Fidelity

Πραγματικά μια απορία την έχουμε μετά την μείωση του ποσοστού του κ. Βακάκη στη Jumbo μέσω placement. Έχουμε φτάσει στο σημείο ο βασικός μέτοχος να δίνει μετοχές και την ίδια στιγμή να μην πουλά ένα fund το Fidelity που έχει σημαντικό ποσοστό εδώ και πολλά χρόνια και παραμένει ακούνητο πράγμα που δεν είναι και σύνηθες. Και ερωτούμε. Το fund είναι γενικώς fund ή fund που υπάρχει γιατί κάποιοι θέλουν να κρύβονται πίσω από αυτό;